''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2009

Η εγκληματικότητα είναι θέμα ονόματος



Τα αγόρια στις ΗΠΑ που έχουν κοινά ονόματα όπως Μάικλ και Ντέιβιντ είναι λιγότερο πιθανό να διαπράξουν κάποιο έγκλημα συγκριτικά με όσους έχουν ονόματα όπως Έρνεστ ή Ιβάν.

Ο Ντέιβιντ Κάλιστ και ο Ντάνιελ Λι από το Πανεπιστήμιο Σίπενσμπεργκ της Πενσυλβάνια συνέκριναν τα μικρά ονόματα των νεαρών εγκληματιών αντρών με τα μικρά ονόματα γενικά των νεαρών αντρών. Οι ερευνητές δημιούργησαν έναν δείκτη δημοτικότητας (ΔΔ) για κάθε όνομα. Για παράδειγμα, ο ΔΔ του ονόματος Μάικλ ήταν το 100, δηλαδή ήταν το πιο δημοφιλές όνομα. Ο ΔΔ για το όνομα Ντέιβιντ ήταν το 50. Ο ΔΔ ήταν περίπου το 1 για ονόματα όπως το Άλεκ, Έρνεστ, Ιβάν, Καρίμ και Μάλκομ.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως, ανεξαρτήτως της φυλής, οι νεαροί με μη δημοφιλή ονόματα είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμπλακούν σε κάποια εγκληματική ενέργεια. Τα ονόματα με το μικρότερο ΔΔ συνδέθηκαν με τη νεανική εγκληματικότητα τόσο στους λευκούς όσο και στους μαύρους.

Παρόλο που τα ονόματα δεν ευθύνονται για την διάπραξη ενός εγκλήματος, οι ερευνητές συμφωνούν πως «συνδέονται με παράγοντες που αυξάνουν την τάση να διαπράξει κάποιος ένα έγκλημα, όπως το προβληματικό οικογενειακό περιβάλλον, η διαμονή σε έναν τόπο με χαμηλό κοινωνικό-οικονομικό στάτους και οι μονογονεϊκές οικογένειες.»

«Επίσης, οι έφηβοι με λιγότερο δημοφιλή ονόματα ίσως είναι πιο επιρρεπείς στο έγκλημα γιατί έχουν διαφορετική αντιμετώπιση από τους συνομήλικούς τους, και έτσι είναι πιο δύσκολο γι'Α αυτούς να δημιουργήσουν σχέσεις,» αναφέρεται σε μία δήλωση που έκανε ο εκδότης του επιστημονικού περιοδικού Social Science Quarterly. «Οι νεαροί με λιγότερο δημοφιλή ονόματα ίσως να αντιδρούν έτσι διότι συνειδητά ή υποσυνείδητα είναι δυσαρεστημένοι με το όνομά τους.»

Τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις αστυνομικές αρχές «να ξεχωρίσουν τα άτομα που έχουν μεγάλες πιθανότητες να διαπράξουν κάποιο έγκλημα και να βοηθήσουν ώστε να δημιουργηθούν πιο αποτελεσματικά και πιο στοχευμένα επεμβατικά προγράμματα», συμπληρώνουν ολοκληρώνοντας οι συγγραφείς της έρευνας.

Live Science

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου