''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

Πανίσχυρη ακτίνα-Χ, λαμπρότερη κι από τον ήλιο!



Μια ακτίνα-Χ, 10 δισεκατομμύρια φορές λαμπρότερη από τον ήλιο, θα βοηθήσει στην ανάλυση αρχαίων χειροτεχνημάτων.

Το νέο εργαλείο θα επιτρέψει στους επιστήμονες και τους αρχαιολόγους να δουν στο εσωτερικό μεγάλων συμπαγών αντικειμένων, να αναλύσουν τη σύνθεση τους και το πώς κατασκευάστηκαν, σύμφωνα με την εφημερίδα Times.

Τρία από τα αρχαία Αιγυπτιακά αγάλματα του Βρετανικού Μουσείου θα είναι από τα πρώτα αντικείμενα που θα μελετηθούν με τη νέα ακτίνα, η οποία βρίσκεται στο εργαστήριο Diamond Light Source στο Oxfordshire.

«Το νέο εργαλείο θα βοηθήσει στο να απαντήσουμε ερωτήματα σχετικά με την τεχνολογία και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή των αγαλμάτων. Επιπλέον, θα μπορέσουμε να πάρουμε πληροφορίες για τις αλλαγές που υπέστησαν τα αγάλματα κατά τις διαδικασίες αποκατάστασης αυτών κατά τον 19ο αιώνα,» ανέφερε η Janet Ambers από το Βρετανικό Μουσείο στην εφημερίδα.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι με το νέο εργαλείο γιατί θα μας βοηθήσει να δούμε τα χειροτεχνήματα μας με εντελώς καινούριο τρόπο.»

Η Jen Hiller, επιστήμονας που εργάστηκε στην κατασκευή της νέας ακτίνας, λέει ότι θα βοηθήσει τους αρχαιολόγους να αποκαλύψουν τα μυστικά των αρχαίων αντικειμένων με έναν «μη-καταστρεπτικό» τρόπο.

«Ποτέ ξανά δεν ήταν εφικτό να σαρώσουμε και να εξετάσουμε τόσο μεγάλα ευρήματα με τόση ακρίβεια,» αναφέρει η ίδια.

Για την αποστολή του Βρετανικού Μουσείου σημείωσε: «Θα μας δοθεί η ευκαιρία να εξετάσουμε τα περιεχόμενα τους. Οι Αιγύπτιοι γέμιζαν τις μούμιες με διάφορα αντικείμενα. Επίσης, το εσωτερικό των σαρκοφάγων ή τα υφάσματα από τις μούμιες είναι συχνά πολύ ευαίσθητα.

Η πανίσχυρη ακτίνα-Χ (με την ονομασία Joint Engineering, Environmental and Processing [JEEP] beamline) χρησιμοποιεί ακτίνες σύγχροτρου φωτός, το οποίο παράγεται στο εργαστήριο Diamond Light Source, ένα υπερσύγχρονο ερευνητικό κέντρο στο Oxfordshire της Αγγλίας.

Telegraph

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου