''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2009

Οι φάλαινες ζούσαν στην ξηρά



Απολιθωμένα οστά μίας αρχαίας φάλαινας, η οποία ήταν στην ξηρά για να γεννήσει, ήρθαν στο φως με ένα έμβρυο να βρίσκεται ακόμα στα σπλάχνα της.

Η φάλαινα ήταν έγκυος, και το μικρό της, που είχε μήκος 90 εκατοστά, παραλίγο να γεννηθεί εκεί που πέθανε η μητέρα του.

Η θέση που είχε το μικρό έδειξε πως το ζώο, το οποίο ήταν ένα σπάνιο μέχρι προσφάτως είδος φάλαινας, εξαρτιόταν από την ξηρά και δεν είχε γίνει ακόμα πλήρως υδρόβιο. Σύμφωνα με τα ευρήματα, το είδος αυτό των φαλαινών έβγαινε στην ξηρά για να ξεκουραστεί και να γεννήσει.

Όταν πέθανε η μητέρα φάλαινα, πριν από 47.5 εκατομμύρια χρόνια, το μωρό της είχε πάρει τέτοια θέση που φανερώνει πως θα έβγαινε με το κεφάλι, όπως συμβαίνει και με τα υπόλοιπα θηλαστικά της ξηράς, και όχι με την ουρά, όπως συνηθίζονται να γεννιούνται τα υδρόβια θηλαστικά.

«Ήταν σαφέστατα δεμένα με την ξηρά,» δήλωσε ο Philip Gingerich από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν των ΗΠΑ. «Ζούσαν μία στη θάλασσα και μία στην ξηρά.»

Παλαιοντολόγοι βρήκαν μία έγκυο φάλαινα το 2000 σε περιοχή του Πακιστάν και τέσσερα χρόνια μετά βρήκαν απολιθώματα μίας αρσενικής φάλαινας 2,5 μέτρων σε καλύτερη κατάσταση. Είναι η πρώτη φορά όπως που βρίσκουν ένα έμβρυο αρχαίας φάλαινας.

Times Online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου