''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2009

Υπολογιστές vs Post-it: Σημειώσατε "2"!


Οι υπάλληλοι γραφείου συμπεριφέρονται όπως ο ηλεκτρισμός: Όταν θέλουν να ολοκληρώσουν μια εργασία, ακολουθούν τη διαδρομή με τη μικρότερη αντίσταση.

Αυτός είναι ο λόγος, υποστηρίζουν οι ερευνητές του MIT, που οι αυτοκόλλητες σημειώσεις Post-it εξακολουθούν να ευδοκιμούν σε κάθε επιφάνεια του σύγχρονου γραφείου, παρά την ύπαρξη όλων αυτών των ακριβών υπολογιστών που είναι έτοιμοι και έχουν όλη τη διάθεση να βοηθήσουν.


Ο David Karger βοηθάει στην καθοδήγηση μιας ομάδας του MIT, η οποία εξερευνεί τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι εργάζονται στον υπολογιστή.

Μια πρόσφατη εργασία από αυτή την ομάδα κατέγραψε ιστορικά την έλξη των «τεμαχίων πληροφορίας» όπως τα αυτοκόλλητα Post-it, τα οποία, όπως λέει ο Karger, στην πραγματικότητα αποτελούν σχεδόν τέλεια εργαλεία βάσεων δεδομένων.

Φωτοθήκη: Οκτώ τρόποι για να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε το ποντίκι
Φωτοθήκη: 31 όροι δικτύωσης υπολογιστών που πρέπει να γνωρίζετε
Φωτοθήκη: 10 μίνι netbook που μπορείτε να πάρετε μαζί σας παντού
Φωτοθήκη: 10 στοιχεία της τεχνολογίας από τα οποία δεν μπορούμε να ξεκολλήσουμε
Φωτοθήκη: Επτά τεχνολογίες που μπορούν να σας εξοικονομήσουν χρόνο

Είναι προσπελάσιμα και εύκολα στη χρήση, ενώ εκμεταλλεύονται την ικανότητα του εγκεφάλου να απομνημονεύει τη θέση ενός αντικειμένου στον τρισδιάστατο κόσμο.

Δηλαδή, όπως προσθέτει, όλοι οι στόχοι στους οποίους πρέπει να στοχεύει ένα καλοσχεδιασμένο πρόγραμμα υπολογιστή. «Πολλοί άνθρωποι αφιερώνουν αρκετό χρόνο προσπαθώντας να ανακαλύψουν νέα cool πράγματα που μπορεί να κάνει ένας υπολογιστής», αναφέρει ο Karger.

Αυτό που για εμένα παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι πώς να βγάλουμε τον υπολογιστή από τη μέση.»

Μαζί με την M.C. Schraefel του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, ο Karger ερευνά τη χρήση των «προσωπικών πληροφοριών» για το Εργαστήριο της Επιστήμης Υπολογιστών και Τεχνητής Νοημοσύνης του MIT.

Σε μια πρόσφατη μελέτη σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι υπάλληλοι γραφείου χρησιμοποιούν τις αυτοκόλλητες σημειώσεις Post-it και τα συναφή, οι επί πτυχίω φοιτητές Michael Bernstein και Max Van Kleek συνέλλεξαν περισσότερες από 500 τέτοιες σημειώσεις από περισσότερους από 24 υπαλλήλους γραφείου.

Στη συνέχεια, μελέτησαν τα ορνιθοσκαλίσματα – ορισμένες από τις σημειώσεις μόλις που διαβάζονταν – και κατέληξαν σε ένα μοντέλο για τον «κύκλο ζωής του τεμαχίου πληροφορίας».

Όπως ανέφεραν, η μεγαλύτερη ξεχωριστή κατηγορία σημειώσεων ήταν οι λίστες εκκρεμοτήτων, οι οποίες αποτελούσαν το ένα πέμπτο του συνόλου. Οι σημειώσεις για συναντήσεις, τα στοιχεία επικοινωνίας και οι διαδικτυακές διευθύνσεις ήταν επίσης δημοφιλείς.

Πολλές σημειώσεις περιείχαν στοιχεία σύνδεσης και κωδικούς.

Υπήρχαν πάρα πολλά τεμάχια που δεν μπορούσαν να καταταχθούν σε συγκεκριμένη κατηγορία. Κάποιος σχεδίασε ένα διάγραμμα δικτύου σε ένα πρόχειρο χαρτί.

Ένας άλλος έκανε υπολογισμούς του μισθού του και κάποιος συνέταξε μια λίστα με «λέξεις προς ορθογραφικό έλεγχο». Μια άλλη κατηγορία δεδομένων ήταν «οι στίχοι τραγουδιών».

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η «ταχύτητα καταγραφής» ήταν ο κύριος λόγος που ένας εργαζόμενος μπορεί να επιλέξει μια αυτοκόλλητη σημείωση Post-it αντί για ένα πρόγραμμα υπολογιστή, παρόλο που τα προγράμματα αυτά έχουν σχεδιαστεί ειδικά για τέτοιου είδους σημειώσεις.

«Ακόμη και φαινομενικά μικρής σημασίας δυσκολίες ή ενοχλήσεις, μπορεί να αποθαρρύνουν τη χρήση ενός εργαλείου», αναφέρει η μελέτη.

Σημειώνεται ότι ένας εθελοντής ανέφερε ότι «καταγράφει σημειώσεις σε αυτοκόλλητα Post-it και τα κολλάει στο κινητό του για να μεταφέρει αργότερα τις σημειώσεις αυτές στο Outlook και δεν πληκτρολογεί τα δεδομένα απευθείας στο smart phone που διαθέτει, παρόλο που η συσκευή του υποστηρίζει το συγχρονισμό σημειώσεων».

«Όταν ερωτήθηκε γιατί δεν καταχωρίζει εξαρχής ηλεκτρονικά τη σημείωση, απάντησε: "Η εκκίνηση του Outlook προϋποθέτει από εμένα να δημιουργήσω μια ανατεθείσα εργασία, να εκχωρήσω κατηγορία, να ορίσω προθεσμία και ακόμη περισσότερα.

Η διαδικασία αυτή απαιτεί πολλή εργασία!" Παρομοίως, τα απλά σημειωματάρια επιλέγονταν συχνά έναντι των φορητών υπολογιστών επειδή δεν χρειάζονταν χρόνο για εκκινήσουν.»

Τα ευρήματα της μελέτης του MIT συμφωνούν με τα ευρήματα στα οποία κατέληξαν και άλλοι φοιτητές που μελέτησαν το τελετουργικό του γραφείου.


Εκτιμάται ότι στη χώρα υπάρχουν αρκετές εκατοντάδες εθνογράφοι, οι οποίοι ερευνούν τους συγκεκριμένους τρόπους με τους οποίους οι εργαζόμενοι διαχειρίζονται τις «προσωπικές πληροφορίες», όπως τα ημερολόγια και τα στοιχεία επικοινωνίας.

Οι ερευνητές αυτοί τείνουν να προσεγγίζουν τα θέματα αυτά με τον δικό τους τρόπο. Ένας τυπικός προγραμματιστής υπολογιστών ονειρεύεται ένα πρόγραμμα λογισμικού και επιμένει οι άνθρωποι να εργάζονται με τους δικούς του κανόνες.

Αντιθέτως, οι εθνογράφοι που μελετούν το χώρο του γραφείου τείνουν να υποθέτουν ότι οι άνθρωποι γνωρίζουν τι κάνουν. Έτσι, εάν ένα πρόγραμμα λογισμικού δεν χρησιμοποιείται με τον ενδεδειγμένο τρόπο, το πρόβλημα είναι του προγράμματος και όχι του ανθρώπου.

Για παράδειγμα, η Victoria Bellotti του Palo Alto Research Center, μιας θυγατρικής της Xerox , μελέτησε λίστες εκκρεμοτήτων στο πλαίσιο μιας ομοσπονδιακής επιχορήγησης DARPA.

Ανακάλυψε ότι εάν μια εργασία τοποθετούνταν σε μια λίστα εκκρεμοτήτων, ήταν λιγότερο πιθανό να πραγματοποιηθεί, τουλάχιστον κατά την πρώτη εβδομάδα, αλλά μόνον επειδή οι υπάλληλοι γραφείου ήταν απασχολημένοι με τις προθεσμίες που ήταν τόσο προφανείς ώστε δεν χρειαζόταν να τις καταγράψουν.

Η Bellotti ανέφερε ότι τα καλύτερα εργαλεία γραφείου διαθέτουν πολλές «affordance» (χαρακτηριστικές ιδιότητες), χαρακτηρισμός που χρησιμοποιείται από τους ερευνητές για ιδιότητες ενός εργαλείου που αντιστοιχούν σε κάτι που χαρακτηρίζει τον άνθρωπο.

Όπως λέει, οι σημειώσεις Post-it διαθέτουν πολλά τέτοια χαρακτηριστικά, όπως η δυνατότητα να επικολληθούν επάνω σε μια πόρτα, οπότε οποιοσδήποτε εισέλθει στο χώρο μπορεί εύκολα να τις δει.

Ο Karger ανέφερε ότι την ομάδα του δεν την απασχολεί το γεγονός ότι εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να χρησιμοποιούν σημειώσεις Post-it, αλλά πιστεύει ότι όλοι αυτοί μπορεί να μπουν στον πειρασμό να γυρίσουν την πλάτη στα κίτρινα χαρτάκια, εάν τα προγράμματα υπολογιστών σχεδιαστούν καλύτερα.

Όπως λέει, ένα καλό πρόγραμμα δεν θα έχει κανένα από τα πεδία και τις φόρμες που παρατηρούνται συχνά στα προγράμματα του είδους, αλλά θα επιτρέπει στο χρήστη να πληκτρολογήσει εύκολα ή να επικολλήσει ό,τι θέλει. Αυτό το κριτήριο σχεδιασμού μετατράπηκε από την ομάδα της μελέτης του σε κάτι σαν μάντρα: «Όχι περιβάλλοντα χρήστη.»

Μια απόπειρα δημιουργίας ενός τέτοιου προγράμματος είναι το list.it, το οποίο μόλις κυκλοφόρησε από τον Karger και τους φοιτητές του. Για τον απλό παρατηρητή, το πρόγραμμα μοιάζει με τα συνηθισμένα προγράμματα σημειωματάριου που κυκλοφορούν ήδη στην αγορά, ορισμένα από τα οποία παρέχονται ενσωματωμένα στο λειτουργικό σύστημα των Windows και του Macintosh.

Ωστόσο, ο Karger αναφέρει ότι το list.it γράφτηκε με βάση τα μαθήματα που προέκυψαν από τη μελέτη των Post-it, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης η εκκίνηση του προγράμματος να πραγματοποιείται με την απολύτως ελάχιστη προσπάθεια.

Το List.it είναι διαθέσιμο στη διεύθυνση http://groups.csail.mit.edu/haystack/listit/και απαιτεί την πιο πρόσφατη έκδοση του προγράμματος περιήγησης Firefox.

Ο Karger αναφέρει ότι θεωρεί το πρόγραμμα περισσότερο ως ερευνητικό έργο και όχι ως ολοκληρωμένο προϊόν.

Παρέχεται δωρεάν, αν και ενθαρρύνει τους χρήστες να αποστείλουν τις απόψεις τους αφού αφιερώσουν κάποιον χρόνο σε αυτό. Μπορείτε να γράψετε τα σχόλια σε ένα Post-it και να τα στείλετε με φαξ.

Lee Gomes

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου