''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2009

Τα πρώτα ζώα εμφανίστηκαν πριν από 635 εκατ. χρόνια

Τα πρώτα ζώα εμφανίστηκαν στη Γη τουλάχιστον πριν από 635 εκατομμύρια χρόνια, συμπέραναν οι παλαιοντολόγοι με βάση χαρακτηριστικές ουσίες σπόγγων που εντοπίστηκαν σε πετρώματα του Ομάν.

Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του «Νature» και πηγαίνει αρκετά πίσω το «ρολόι» της εμφάνισης των πρώτων ζώων, δικαιώνοντας τις εικασίες του Δαρβίνου! (Τα μονοκύτταρα βακτήρια και οι απλοί οργανισμοί εμφανίστηκαν πριν από 2,5 δισεκατομμύρια χρόνια).

Την εποχή του Δαρβίνου -ο οποίος έχει φέτος την τιμητική του καθώς σε μία εβδομάδα συμπληρώνονται 200 χρόνια από τη γέννησή του και το 2009 ανακηρύχθηκε Ετος του- τα αρχαιότερα απολιθώματα ζώων χρονολογούνταν από την Κάμβρια Περίοδο, περίπου 560 εκατομμύρια χρόνια πριν.

Ο πατέρας της εξελικτικής θεωρίας υπέθετε ότι τα περίπλοκα αυτά ζώα δεν μπορεί να προέκυψαν ξαφνικά, αλλά πρέπει να εξελίχθηκαν από απλούστερες μορφές ζωής.

«Βρήκαμε βασικά ίχνη των ενδείξεων που ο Δαρβίνος υπέθετε ότι πρέπει να υπάρχουν», δήλωσε στο πρακτορείο «Ρόιτερ» ο Ρότζερ Σάιμονς, μέλος της ερευνητικής ομάδας του ΜΙΤ. Οι ερευνητές του καλιφορνέζικου πανεπιστημίου, με τη βοήθεια ιδιαίτερων τεχνικών χημικής ανάλυσης, εντόπισαν στα βράχια του Ομάν ένα παράγωγο χοληστερόλης, που παράγουν αποκλειστικά οι σπόγγοι.

Το αρχέγονο ίχνος του παλαιότερου γνωστού ζώου χρονολογήθηκε λίγο πριν από το τέλος μια μακράς περιόδου παγετώνων, που είχαν καλύψει όλο τον πλανήτη. Αρκετοί επιστήμονες υποψιάζονταν ότι η παγετώδης περίοδος ευνόησε την εμφάνιση πολυκύτταρων οργανισμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου