''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2009

Κίνδυνος καρκίνου από το τεχνητό φως



Η έκθεση τη νύχτα στο τεχνητό φως μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο του καρκίνου του προστάτη, ενός από τους σημαντικότερους παράγοντες ανδρικής θνησιμότητας, σύμφωνα με μια έρευνα ισραηλινών και αμερικανών ερευνητών που δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα.

Η έρευνα αποκάλυψε πως οι χώρες που έχουν τα υψηλότερα επίπεδα τεχνητού φωτισμού τη νύκτα, έχουν τα υψηλότερα επίπεδα καρκίνου του προστάτη, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το πανεπιστήμιο της Χάιφας (βόρειο Ισραήλ).

Ενώ στις χώρες με χαμηλή έκθεση στο τεχνητό φως η αναλογία είναι 66,77 ασθενείς ανά 100.000 κατοίκους, η αναλογία είναι κατά 30% υψηλότερη σε χώρες με μέση έκθεση και κατά 80% υψηλότερη σε χώρες με ισχυρή έκθεση.

Οι ερευνητές διατύπωσαν την υπόθεση ότι η έκθεση στο τεχνητό φως μειώνει τη μελατονίνη, μια ορμόνη που ρυθμίζει τον ύπνο, ενώ επίσης εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα και επηρεάζει το βιολογικό ρολόι, στο μέτρο που το σώμα συγχέει την ημέρα με τη νύκτα.

Οι ερευνητές είχαν ήδη βρει μια σχέση ανάμεσα στον καρκίνο του μαστού στις γυναίκες και την έκθεση στο τεχνητό φως. Της έρευνας, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Chronobiology International, ηγήθηκαν οι καθηγητές Έιμπρααμ Χαΐμ και Ρίτσαρντ Στίβενς, των πανεπιστημίων της Χάιφας στο Ισραήλ και του Κονέτικατ στις ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου