''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2009

O μεγάλος σεισμός της Κίνας «ίσως προκλήθηκε από φράγμα»


Το φράγμα του Ζιπινγκπού σε δορυφορική φωτογραφία που ελήφθη πριν από το σεισμό

Το φράγμα του Ζιπινγκπού σε δορυφορική φωτογραφία που ελήφθη πριν από το σεισμόAssociated Press

Πεκίνο: Η πίεση που ασκούσε το νερό σε μια τεράστια τεχνητή λίμνη ενδέχεται να διατάραξε το υποκείμενο σεισμικό ρήγμα και να προκάλεσε έτσι το σεισμό των 7,9 Ρίχτερ που σκότωσε πέρυσι το Μάιο 87.000 ανθρώπους, υποστηρίζουν ορισμένοι Κινέζοι επιστήμονες προκαλώντας αντιδράσεις.

Το φράγμα του Ζιπινγκπού, ύψους 156 μέτρων και χωρητικότητας 1,1 δισ. κυβικών μέτρων νερού, απέχει μόλις 550 μέτρα από το ρήγμα και περίπου 5 χλμ από το επίκεντρο του ρήγματος στην επαρχία Σετσουάν. Το φράγμα ράγισε στο σεισμό και οι Αρχές αναγκάστηκαν να αδειάσουν τον ταμιευτήρα για να προλάβουν μια νέα καταστροφή.

Ο Φαν Ζιάο, αρχιμηχανικός του Γραφείου Γεωλογίας και Ορυκτών Πόρων, εκτιμά ότι το βάρος του νερού αποσταθεροποίησε το φράγμα.  «Δεν ισχυρίζομαι ότι ο σεισμός δεν θα είχε συμβεί χωρίς το φράγμα, ωστόσο η παρουσία του γιγάντιου ταμιευτήρα του Ζιπινγκπού ενδέχεται να άλλαξε το μέγεθος και τη χρονική στιγμή του σεισμού, προκαλώντας έτσι μια πιο βίαιη δόνηση» δήλωσε ο μηχανικός.

Όπως αναφέρει το AFP, ο Φαν επισήμανε ότι η δόνηση εκδηλώθηκε την ώρα που η στάθμη του νερού έπεφτε απότομα, ένας παράγοντας που είναι γνωστό ότι μπορεί να αποσταθεροποιήσει υποκείμενα ρήγματα.

Συμφωνίες και ασυμφωνίες Το φαινόμενο των σεισμικών δονήσεων που επάγονται από τεχνητά φράγματα έχει επιβεβαιωθεί από σεισμολόγους σε αρκετά προηγούμενα περιστατικά, ποτέ όμως σε δονήσεις έντασης 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ο Ρότζερ Μούσον, σεισμολόγος της Βρετανικής Γεωλογικής Υπηρεσίας, εκτίμησε ότι το φράγμα του Ζιπινγκπού μπορεί μόνο να επιτάχυνε την εκδήλωση ενός σεισμού που θα συνέβαινε ούτως ή άλλως κάποια στιγμή.

Περαιτέρω έρευνες για το θέμα ζήτησε ο Κρίστιαν Κλος του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, ο οποίος παρουσίασε πέρυσι το Δεκέμβριο στο συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Εταιρείας έρευνα που κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η τεχνητή λίμνη αποσταθεροποίησε το φράγμα.

Υπάρχουν πάντως και επιστήμονες που δεν συμφωνούν με τον Φαν. «Έπειτα από αρκετές μελέτες η πλειονότητα των Κινέζων επιστημόνων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο σεισμός προκλήθηκε από μετατοπίσεις του υπεδάφους» δήλωσε στο AFP ο Γου Φακουάν, ερευνητής του Ινστιτούτου Γεωλογίας και Γεωφυσικής της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών.

Ανάλογη είναι η θέση του Λέι Ζινγκλίν, γεωφυσικού της κινεζικής υπηρεσίας σεισμολογίας, ο οποίος εκτίμησε ότι το βάρος του νερού θα μπορούσε μεν να επηρεάσει το ρήγμα, όχι όμως και να προκαλέσει έναν τόσο ισχυρό σεισμό.

«Ενας ταμιευτήρας στην περιοχή θα είχε θετικές και αρνητικές συνέπειες όσον αφορά το δυναμικό εκδήλωσης ενός σεισμού, είναι όμως γελοίο να υποστηρίζει κανείς ότι ο σεισμός προκλήθηκε από το φράγμα» δήλωσε ο Λέι. «Πρέπει να μελετήσουμε προσεκτικά το θέμα αντί να οδηγούμαστε σε βεβιασμένα συμπεράσματα» είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου