''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2009

Μέτρα για την προστασία των καρχαριών προτείνει η Κομισιόν


Ακτιβιστής κρατά το ομοίωμα ενός σφυροκέφαλου έξω από τα γραφεία της Κομισιόν

Ακτιβιστής κρατά το ομοίωμα ενός σφυροκέφαλου έξω από τα γραφεία της ΚομισιόνReuters

Βρυξέλλες: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την Παρασκευή μια δέσμη μέτρων για την προστασία των διαφόρων ειδών καρχαρία, από τα οποία τα μισά εκτιμάται ότι απειλούνται με εξαφάνιση.

Ανώτατα όρια στηβ αλιεία καρχαριών και καταπολέμηση της παράνομης συλλογής πτερυγίων καρχαρία είναι δύο από τα βασικότερα μέτρα, τα οποία αφορούν και τα σαλάχια, στενούς συγγενείς των καρχαριών.

«Οι καρχαρίες είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στην υπερεκμετάλλευση, και η εξάντληση των πληθυσμών τους μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις όχι μόνο για τους καρχαρίες αλλά και για τα θαλάσσια οικοσυστήματα και τους ίδιους τους αλιείς» δήλωσε ο επίτροπος Αλιείας της ΕΕ Τζο Μποργκ παρουσιάζοντας την πρόταση.

Την ίδια ώρα, ακτιβιστές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο της Επιτροπής απαιτούσαν αυστηρότερα μέτρα.

Η πρόταση της Κομισιόν θα πρέπει τώρα να εγκριθεί από το αρμόδιο Συμβούλιο Υπουργών και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πεταμένα ψάρια Όπως αναφέρει το BBC, τα μέτρα της Κομισιόν βάζουν στο στόχαστρο την πρακτική των αλιέων να συλλέγουν μόνο τα πτερύγια των καρχαριών -περιζήτητα στην Ασία ως συστατικό σούπας- και να πετούν στη θάλασσα τα κουφάρια.

Κανονικά τα ευρωπαϊκά αλιευτικά είναι υποχρεωμένα να κρατούν τα κομμένα πτερύγια και τα υπόλοιπα σώματα των καρχαριών σε μια συγκεκριμένη αναλογία βάρους, έτσι ώστε σε κάθε πτερύγιο να αντιστοιχεί και ένα σώμα.

Όπως έχουν καταγγείλει περιβαλλοντικές οργανώσεις, ο κανονισμός αυτός αφήνει «παραθυράκια» που επιτρέπουν στους ψαράδες να συλλέγουν περισσότερα πτερύγια.

Τα νέα μέτρα προβλέπουν ότι τα πτερύγια θα κόβονται από τους καρχαρίες μόνο μετά την επιστροφή του αλιευτικού στη στεριά.

Αλλες σημαντικές προβλέψεις της πρότασης:

  • Υποχρεωτικά όρια για τα εμπορικά εκμεταλλεύσιμα είδη καρχαρία, σύμφωνα με τις συστάσεις των επιστημόνων.
  • Απαγόρευση της αλιείας για απειλούμενα είδη.
  • Απαγόρευση της αλιείας σε σημαντικές περιοχές αναπαραγωγής.
  • Συλλογή δεδομένων και τοποθέτηση παρατηρητών στα πλοία όπου καταγράφονται μεγάλες «παράπλευρες απώλειες» καρχαριών.

Το τελευταίο αυτό μέτρο είναι ιδιαίτερα σημαντικό, δεδομένου ότι πολλοί καρχαρίες σκοτώνονται σε δίκτυα και αγκίστρια που προορίζονται για άλλα ψάρια όπως ο τόνος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου