''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2009

Gadget που σας γνωρίζουν σε βάθος


Η τεχνολογία της βιομετρίας αφήνει πίσω τα δαχτυλικά αποτυπώματα και μετακινείται προς τα αποτυπώματα του προσώπου και τα μοτίβα των φλεβών.

Η ταυτότητα, όπως και η ομορφιά, μπορεί να ξεπερνούν το βάθος της επιδερμίδας ...

Στην έκθεση τεχνολογίας «Consumer Electronics Show» που έγινε στο Λας Βέγκας στις αρχές του Ιανουαρίου, η Fujitsu παρουσίασε μια νέα ιδέα στην τεχνολογία που έχει σχέση με την ασφάλεια, μια ιδέα η οποία, όπως πιστεύει η Ιαπωνική εταιρεία, θα καταστήσει τα δαχτυλικά αποτυπώματα ένα ξεπερασμένο σύνολο προσωπικών δεδομένων: την αναγνώριση του μοτίβου των φλεβών.


Περνάτε το χέρι σας επάνω από ένα ποντίκι υπολογιστή. Μια κάμερα υπερύθρων ρίχνει ένα αόρατο φως στην παλάμη σας, το οποίο την διαπερνά.

Φωτοθήκη: Οκτώ gadget που σας γνωρίζουν σε βάθος
Φωτοθήκη: Τα gadget που αγαπήσαμε
Φωτοθήκη: Εξαιρετικά gadget του Μποντ
Φωτοθήκη: Εννιά gadget που δεν θα ξεπεράσουν τον προϋπολογισμό σας
Φωτοθήκη: 10 gadget που χρειάζονται όσοι ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους

Μετρώντας τα σημεία στα οποία το φως απορροφάται και ανακλάται, το σύστημα χαρτογραφεί τις φλέβες στο χέρι σας, δηλαδή δημιουργεί μια συλλογή από διασταυρούμενες γραμμές, οι οποίες, όπως ισχυρίζεται η Fujitsu, μπορούν να οδηγήσουν στην αξιόπιστη ταυτοποίηση ενός χρήστη με μακράν καλύτερη ακρίβεια σε σχέση με τη σάρωση των κύκλων ή των βρόχων του δαχτυλικού μας αποτυπώματος.

Αυτό το καινοτόμο σύστημα, το οποίο η Fujitsu ονομάζει Palmsecure, πωλείται στις Ηνωμένες Πολιτείες στην ενσωματωμένη στο ποντίκι μορφή από τον Αύγουστο του προηγούμενου έτους.

Μη νομίζετε ότι πρόκειται για φτηνή συσκευή: Η εγκατάσταση ενός ποντικιού και του λογισμικού κοστίζει περίπου 430 δολάρια Αμερικής.

Όμως, σύμφωνα με τις δοκιμές της Fujitsu, η αναγνώριση μέσω του μοτίβου των φλεβών μπορεί να ταυτοποιήσει έναν χρήστη με την πρώτη προσπάθεια στο 99,99% των περιπτώσεων και εγκρίνει εσφαλμένα μη έγκυρο χρήστη μόνο στο 0,00008% των περιπτώσεων, ποσοστό πολύ μικρότερο από αυτό που ισχύει για τους σαρωτές δαχτυλικών αποτυπωμάτων.

«Για να το υπερβούμε αυτό όσον αφορά στην ακρίβεια, πρέπει να κοιτάξουμε το DNA», αναφέρει ο Joel Hagberg, αντιπρόεδρος του τμήματος μάρκετινγκ και επιχειρησιακής εξέλιξης της Fujitsu.

Η αναγνώριση μέσω του μοτίβου των φλεβών είναι η πιο πρόσφατη - και από ορισμένες απόψεις, η πιο ελπιδοφόρα - προσπάθεια να φτάσουμε το άγιο δισκοπότηρο της κυβερνοασφάλειας, αυτό που οι "επαγγελματίες παρανοϊκοί" του ψηφιακού κόσμου αποκαλούν πιστοποίηση βάσει «τριών παραγόντων».

Για την απόδειξη της ταυτότητας του χρήστη και την αποτροπή εισβολέων που θέλουν να υποκλέψουν δεδομένα, ένα σύστημα θα διεξήγαγε έλεγχο με βάση κάτι που ο χρήστης γνωρίζει (π.χ. έναν κωδικό), κάτι που έχει στην κατοχή του (όπως τα αδειοδοτικά RSA που εμφανίζουν μια κρυπτογραφημένη και μεταβαλλόμενη σειρά αριθμών) ή, μάλλον το περίπλοκο από όλα, κάτι που είναι ο ίδιος ο χρήστης - έναν «βιομετρικό» έλεγχο των σωματικών χαρακτηριστικών του.

Αυτός ο τελευταίος παράγοντας έως τώρα σήμαινε την επαλήθευση ενός δαχτυλικού αποτυπώματος ή, σε ορισμένες κρατικές εγκαταστάσεις υψηλής ασφάλειας, φωτογραφία υψηλής ανάλυσης της ίριδας.

Όσο άβολη και αν ακούγεται η διαδικασία των τριών βημάτων, ενδέχεται να είναι ολοένα και πιο σημαντική η ασφαλής διατήρηση των δεδομένων, ιδιαίτερα στον κόσμο των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με μια έκθεση που κυκλοφόρησε στις αρχές του μήνα από το Κέντρο Πόρων Υποκλοπής Ταυτότητας (Identity Theft Resource Center), οι επιχειρήσεις αντιμετώπισαν 646 περιστατικά παραβίασης δεδομένων το 2008, δηλαδή κατά περίπου 50% περισσότερα σε σύγκριση με τα 446 περιστατικά που καταγράφηκαν το προηγούμενο έτος.

Η μεγαλύτερη αιτία, η οποία ευθυνόταν για πολύ περισσότερες παραβιάσεις από αυτές των χάκερ, ήταν αυτό που η έκθεση αποκαλεί «δεδομένα εν κινήσει» - κλεμμένο και χαμένο υλικό (hardware) γεμάτο με ευαίσθητα δεδομένα για τους πελάτες ή τους εργαζομένους.

Επίσης, το προηγούμενο έτος διπλασιάστηκε και ο αριθμός των παραβιάσεων που προκλήθηκαν από εσωτερικές υποκλοπές δεδομένων, οι οποίες συχνά πραγματοποιούνται από εργαζομένους που αποκτούν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στους υπολογιστές των συναδέλφων τους.

Όμως, για να είναι σε θέση η βιομετρία να διαδραματίσει έναν πρακτικό ρόλο στην αντιμετώπιση αυτών των διαρροών ασφαλείας, οι πωλητές συστημάτων όπως η Fujitsu θα χρειαστεί να καταστήσουν την τεχνολογία σχεδόν αόρατη και όχι να τη μετατρέψουν σε ένα ακόμη ενοχλητικό εμπόδιο που θα δυσχεραίνει τους εργαζομένους κατά την πρόσβασή τους στα απαραίτητα δεδομένα.

Αυτό σημαίνει ένα σύστημα που θα κοστίζει πολύ περισσότερο από έναν στοιχειώδη αναγνώστη δαχτυλικών αποτυπωμάτων, αλλά θα απαιτεί πολύ μικρότερη προσπάθεια από την πλευρά του χρήστη.

Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο η εταιρεία ασφαλείας RSA εργάζεται επάνω σε μια τεχνολογία που προσφέρει πολύ μικρότερη ακρίβεια σε σχέση με την ερμηνεία των δαχτυλικών αποτυπωμάτων, αλλά επίσης απαιτεί και πολύ λιγότερη εργασία από τον χρήστη: πρόκειται για αυτό που η εταιρεία αποκαλεί «αναγνώριση κίνησης».


Έως έναν βαθμό, κάθε άτομο έχει ξεχωριστό μοτίβο περπατήματος, αναφέρει ο Ari Juels, επικεφαλής διευθυντής του RSA Labs. Χρησιμοποιώντας τα επιταχυνσιόμετρα σε ένα τηλέφωνο που κατασκευάστηκε από την κατασκευάστρια συσκευών χειρός HTC, οι ερευνητές της RSA προσπαθούν να εντοπίσουν την ιδιαίτερη κίνηση που κάνει κάποιος όταν το τηλέφωνο χτυπάει στην τσέπη του, ταιριάζοντας την κίνηση αυτή με το προεγγεγραμμένο προφίλ του χρήστη.

Το αποτέλεσμα, αναφέρει ο Juels, δεν αποσκοπεί στην αύξηση της ασφάλειας, αλλά μάλλον στο να καταστήσει τα υπάρχοντα μέσα ελαφρώς λιγότερο ενοχλητικά.

Εάν ένας χρήστης τοποθετήσει το τηλέφωνο στην τσέπη του ενώ περπατάει και έπειτα, το τραβήξει από την τσέπη του λίγα λεπτά μετά, η συσκευή μπορεί να αναγνωρίσει την ειδική κίνηση και να παρακάμψει την τυπική σύνδεση με κωδικό.

«Η ιδέα είναι ότι εάν το τηλέφωνο δεν ανιχνεύσει κάποιες ενδεικτικές κινήσεις τα τελευταία δευτερόλεπτα, κλειδώνει και απαιτεί κωδικό», αναφέρει ο Juels. «Διαφορετικά, δεν θα σας ενοχλήσει.»

Η Toshiba δοκιμάζει μια παρόμοια απρόσκοπτη προσέγγιση. Τον Απρίλιο, η εταιρεία ηλεκτρονικών παρουσίασε μια νέα σειρά φορητών υπολογιστών που χρησιμοποιούν ενσωματωμένες κάμερες Web για να αποτυπώσουν το πρόσωπο του χρήστη κατά την ώρα που συνδέεται.

Το σύστημα είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να προσφέρει περισσότερη άνεση και όχι ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας: Το βήμα της αναγνώρισης προσώπου μπορεί να υποκαταστήσει τον κωδικό σύνδεσης ή να επιτρέψει στους χρήστες να παρακάμψουν τον αναγνώστη δαχτυλικών αποτυπωμάτων, ο οποίος υπάρχει ενσωματωμένος στα περισσότερα πρόσφατα μοντέλα φορητών υπολογιστών της Toshiba.

«Οι πελάτες μας θέλουν από εμάς απλώς να τους κάνουμε πιο εύκολη τη ζωή», λέει ο Phillip Osako, διευθυντής του τμήματος μάρκετινγκ προϊόντων της Toshiba. «Όλα τα σχόλια που λαμβάνουμε αναφέρουν ότι το σύστημα λειτουργεί καλά και ότι είναι εξαιρετικό που δεν χρειάζεται οι χρήστες να θυμούνται τον κωδικό.»

Η Toshiba δεν κοινοποιεί τα δεδομένα σχετικά με την ακρίβεια του συστήματος ταιριάσματος προσώπου. (Από τη δική της πλευρά, η Fujitsu αναφέρει ότι οι έρευνές της στην αναγνώριση προσώπου έδειξαν ότι η τεχνολογία μπορεί να ξεχωρίσει ένα άτομο από περίπου 100 άτομα, ενώ το λογισμικό αναγνώρισης των φλεβών έχει την ικανότητα να αναλύει έως 10 εκατομμύρια άτομα.)

Οι φορητοί υπολογιστές της εταιρείας περιλαμβάνουν μια δήλωση αποποίησης ευθύνης, με την οποία οι χρήστες προειδοποιούνται να μη σταματήσουν να χρησιμοποιούν τους κωδικούς των Windows «όταν τους ενδιαφέρει το υψηλό επίπεδο ασφάλειας», προσθέτοντας ότι η τεχνολογία αυτή «δεν μπορεί να εντοπίσει με ακρίβεια σε όλες τις περιπτώσεις τους μη εξουσιοδοτημένους χρήστες».

Ο συνδυασμός της ευκολίας της αναγνώρισης προσώπου με την υψηλή ασφάλεια (π.χ. με τη δυνατότητα αναγνώρισης μέσω των φλεβών) μπορεί να σημαίνει ότι αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα σε μεγαλύτερο βάθος.

Ο καθηγητής Riad Hammoud, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα που σήμερα κατέχει μια θέση στην Delphi Electronics and Safety στο Kokomo της Ιντιανάπολη, εργάζεται σε ένα σύστημα που χρησιμοποιεί θερμικές και υπέρυθρες κάμερες για να εξετάσει τις υποκείμενες περιοχές θερμότητας, τα μοτίβα των φλεβών και τις δομές των οστών στα πρόσωπα.

Αυτή η νέα μέθοδος σημαίνει ότι, σε αντίθεση με τα παλαιότερα συστήματα αναγνώρισης προσώπου, τα βιομετρικά μέσα του Hammoud δεν επηρεάζονται από αλλαγές του φωτισμού, από γυαλιά ή μαλλιά στο πρόσωπο.

«Δεν είναι δαχτυλικό αποτύπωμα. Πρόκειται για αποτύπωμα προσώπου», αναφέρει ο Hammoud. «Κοιτώντας τον ιστό που βρίσκεται πίσω από το δέρμα, βλέπουμε ότι μπορεί να υπάρχει μια μοναδική υπογραφή του προσώπου, η οποία θα μας επιτρέψει να ξεχωρίζουμε τους ανθρώπους μεταξύ τους.»

Η Delphi προσφέρει την τεχνολογία της στις αυτοκινητοβιομηχανίες και ο Hammoud αναφέρει ότι αυτή η αναγνώριση προσώπου ενδέχεται να εμφανιστεί σύντομα στα αυτοκίνητα. Όμως, δεν μας λέει ποιοι από τους πελάτες της Delphi, στους οποίους περιλαμβάνεται η Pontiac και η Chevrolet, μπορεί να ενδιαφέρονται.

Για την ώρα, ο Hammoud παραδέχεται ότι η τεχνολογία εξακολουθεί να παρουσιάζει κολλήματα: Το αναψοκοκκινισμένο πρόσωπο -λόγω γυμναστικής- ενός ατόμου που συμμετείχε στις δοκιμές είναι αρκετό για να καταστήσει άκυρες τις δοκιμές.

Όμως, με λίγα περισσότερα τεχνάσματα και πιο έξυπνους συνδυασμούς των αισθητήρων, ελπίζει ότι θα μπορέσει να επιτύχει το στόχο της βιομετρίας, δηλαδή έναν φτηνό και διακριτικό τρόπο για την ταυτοποίηση  ενός χρήστη με ακρίβεια.

«Η τάση είναι ο συνδυασμός πολλαπλών αισθητήρων. Μία μόνο μέτρηση δεν είναι αρκετά καλή», αναφέρει. «Αντιθέτως, χρειάζεται να πάρουμε όσο το δυνατό περισσότερες μετρήσεις και να τις συνδυάσουμε έξυπνα για να ταυτοποιήσουμε ένα πρόσωπο.»

Και έως τότε, τι γίνεται; Να ξυρίζεστε συχνά, αναβάλλετε προς το παρόν εκείνη την επέμβαση για τη διόρθωση της μυωπίας και προσπαθήστε να μην κοκκινίζετε. Διαφορετικά, κινδυνεύετε να θεωρηθείτε ξένος από το αγαπημένο σας τεχνολογικό σύστημα.

Andy Greenberg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου