''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009

Διερχόμενο διαστημικό σκουπίδι αναστάτωσε τους αστροναύτες του ISS

Παρά λίγο σύγκρουση

Ενδεχόμενη πρόσκρουση θα μπορούσε να προκαλέσει μια επικίνδυνη αποσυμπίεση του σταθμού

Ενδεχόμενη πρόσκρουση θα μπορούσε να προκαλέσει μια επικίνδυνη αποσυμπίεση του σταθμούAssociated Press

Χιούστον: Ένα θραύσμα από τον κινητήρα ενός παλιού διαστημικού σκάφους πλησίασε την Πέμπτη τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό αναγκάζοντας το πλήρωμα να καταφύγει προληπτικά στην κάψουλα διαφυγής για την περίπτωση πρόσκρουσης.

Οι τρεις αστροναύτες (δύο Αμερικανοί, ένας Ρώσος) που διαμένουν μόνιμα στον ISS παρέμειναν για 11 λεπτά στην ρωσική κάψουλα πριν τελικά επιστρέψουν στις εργασίες τους, ανακοίνωσε η NASA το απόγευμα.

Το διαστημικό σκουπίδι πέρασε σε απόσταση 4,8 χιλιομέτρων από το πολυεθνικό τροχιακό συγκρότημα. Αν και είχε διάμετρο λιγότερο από τρία εκατοστά, θα μπορούσε σε περίπτωση πρόσκρουσης να προκαλέσει μια θανατηφόρο αποσυμπίεση του σταθμού.

Τα χιλιάδες διαστημικά σκουπίδια που περιφέρονται ανεξέλεγκτα γύρω από τη Γη απειλούν τόσο τις επανδρωμένες αποστολές όσο και τους εκατοντάδες ενεργούς δορυφόρους.

Σε ένα πρωτοφανές περιστατικό που συνέβη στα μέσα Φεβρουαρίου, ένας παροπλισμένος ρωσικός δορυφόρος συγκρούστηκε με έναν τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο αμερικανικής εταιρείας, περίπου 780 χλμ πάνω από τη Σιβηρία. Το ατύχημα δημιούργησε εκατοντάδες νέα θραύσματα, πολλά από τα οποία είναι υπερβολικά μικρά για να γίνουν αντιληπτά από το σύστημα παρακολούθησης της NASA.

Το πλήρωμα του ISS έχει αναγκαστεί και στο παρελθόν να αναζητήσει καταφύγιο στην κάψουλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου