''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Κυριακή 29 Μαρτίου 2009

Καύσιμα από φύκια στον λιμένα της Βενετίας



Ο λιμένας υποδοχής πλοίων της Βενετίας σκοπεύει να εξασφαλίσει την ενεργειακή αυτάρκειά του χάρις στην κατασκευή ενός εργοστασίου που θα παράγει καύσιμα από τα φύκια, κι ο οποίος θ' αποτελέσει την πρώτη μονάδα παραγωγής ενέργειας του είδους αυτού στην Ιταλία, ανακοίνωσαν οι αρμόδιες λιμενικές αρχές.

Το εργοστάσιο θα λειτουργήσει σε δύο χρόνια και θα μπορεί να παράγει ενέργεια ύψους 40 μεγαβάτ, τόνισε η ίδια πηγή, προσθέτοντας πως η ενεργειακή αυτή πηγή που είναι ασφαλής από εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου επιπροσθέτως θα βοηθήσει στη διατήρηση του ευαίσθητου οικοσυστήματος της πόλης.

Το εργοστάσιο-μόλις το τρίτο που έχει σχεδιασθεί να λειτουργήσει στην Ευρώπη-θα κατασκευαστεί σε συνεργασία με την εταιρεία παροχής ενεργειακών υπηρεσιών Enalg και θα κοστίσει 200 εκατ. ευρώ, τόνισε εκπρόσωπος των λιμενικών αρχών.

Στη Βενετία, τα φύκια θα καλλιεργούνται σε εργαστήρια και θα τοποθετούνται σε πλαστικούς κυλίνδρους όπου το νερό, το διοξείδιο του άνθρακα κι η ηλιοφάνεια θα δημιουργούν το φαινόμενο της φωτοσύνθεσης.

Η βιομάζα που θα προκύπτει θα επεξεργάζεται περαιτέρω για να δημιουργηθεί το καύσιμο με το οποίο θα λειτουργούν οι τουρμπίνες. Το δε διοξείδιο του άνθρακα που θα παράγεται από τη διαδικασία αυτή θα προωθείται πάλι πίσω στα φύκια, τουτέστιν οι εκπομπές αερίων από το εργοστάσιο θα είναι μηδενικές.

Το δε λιμάνι, για να ικανοποιήσει τις ενεργειακές ανάγκες του χρειάζεται μόνο τα 7 μεγαβάτ, συνεπώς το περίσσευμα ενέργειας θα μεταγγίζεται στα πλοία που θ' αγκυροβολούν στις προβλήτες του.

Ο λιμένας της Βενετίας σκοπεύει επίσης να δημιουργήσει ένα φωτοβολταϊκό πάρκο, το οποίο θα μπορεί να παράγει 32 μεγαβάτ από την ηλιακή ενέργεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου