''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009

Άλας, ένα φυσικό αντικαταθλιπτικό


Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μπορούμε να προσθέτουμε αλάτι στα φαγητά μας επειδή μας φτιάχνει τη διάθεση, παρόλο που γνωρίζουμε ότι το πολύ βλάπτει.


Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα δημοσίευσαν στο επιστημονικό περιοδικό Psychology and Behavior άρθρο που υποστηρίζει ότι το αλάτι δρα ως φυσικό αντικαταθλιπτικό.

Έρευνες σε ποντίκια έδειξαν ότι όσα είχαν έλλειψη άλατος στον οργανισμό τους απείχαν από δραστηριότητες που ευχαριστιόντουσαν υπό κανονικές συνθήκες – δείγμα κατάθλιψης. Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η υπερβολική κατανάλωση συνδέεται με υψηλή αρτηριακή πίεση.

Ο οργανισμός χρειάζεται νάτριο- χημικό το οποίο μαζί με το χλωρίδιο παράγουν το αλάτι- για να λειτουργήσει, αλλά η μεγάλη κατανάλωση και η υψηλή πίεση επιφέρουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιακής προσβολής.

Ο Οργανισμός Ασφάλειας Τροφίμων της Μεγάλης Βρετανίας ενημερώνει ότι οι ενήλικες δεν πρέπει να καταναλώνουν πάνω από 6γρ. χλωριούχου νάτριου ημερησίως.

Οι εισαγόμενες ποσότητες φθίνουν, ωστόσο την περασμένη χρονιά ο μέσος όρος ήταν 8,6γρ. Τα τρία-τέταρτα των ποσοτήτων άλατος που καταναλώνουμε προέρχεται από έτοιμες τροφές.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν την ώρα που ο βρετανικός Οργανισμός Ασφάλειας Τροφίμων συμβουλεύει τους πολίτες να τρέφονται πιο υγιεινά.

Ο οργανισμός υποστήριξε ομάδα ειδικών, οι οποίοι προειδοποιούν ότι διάσημοι μάγειροι προωθούν συνταγές με πολλά λιπαρά, και επομένως συνεισφέρουν στην κρίση παχυσαρκίας.

Επιθυμίες


Οι δοκιμές που διενεργήθηκαν από Αμερικανούς επιστήμονες αποκάλυψαν ότι όταν τα ποντίκια είχαν έλλειψη άλατος, απείχαν από δραστηριότητες που προηγουμένως τους ευχαριστούσαν, όπως το να πίνουν ένα γλυκό υγρό, ή να πιέζουν μια μπάρα που ενεργοποιεί μια ευχάριστη αίσθηση στον εγκέφαλο τους.

Η ψυχολόγος Kim Johnson, επικεφαλής της έρευνας, είπε: «Όσα συνήθως απολάμβαναν τα ποντίκια, δεν επέφεραν πλέον τον ίδιο βαθμό απόλαυσης, κάτι που μας ωθεί να πιστεύουμε ότι η ανεπάρκεια χλωριούχου νατρίου και η επιθυμία που ακολουθεί, προκαλούν ένα από τα βασικά συμπτώματα της κατάθλιψης.»

Ανέφερε ότι η απώλεια ευχαρίστησης από -κατά τα άλλα- απολαυστικές δραστηριότητες είναι από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά της ψυχολογικής κατάθλιψης. Είπε, επιπλέον, ότι υπήρξαν δείγματα ότι το αλάτι είναι εθιστικό.

Ένα δείγμα εθισμού είναι η χρήση μιας ουσίας ακόμα και όταν γνωρίζουμε ότι είναι επιβλαβής -και παρόλο που οι άνθρωποι ξέρουν ότι πρέπει να μειώσουν τις ποσότητες αλατιού, τους αρέσει η γεύση και βρίσκουν τα ανάλατα φαγητά άνοστα.

Άλλο ισχυρό κομμάτι του εθισμού είναι η παρουσία έντονης επιθυμίας όταν υπάρχει στέρηση.

Η ομάδα του Πανεπιστημίου της Αϊόβα ανέφερε ότι οι δοκιμές έδειξαν παρόμοιες μεταβολές στην εγκεφαλική λειτουργία όταν τα ποντίκια βρέθηκαν εκτεθειμένα σε ναρκωτικά ή σε ανεπάρκεια χλωριούχου άλατος.

«Αυτό υποδηλώνει ότι η ανάγκη για αλάτι και οι επιθυμίες ίσως να συνδέονται με τους ίδιους εγκεφαλικούς διαδρόμους που σχετίζονται με τον εθισμό στα ναρκωτικά και την κατάχρηση.»

«Πιο καταθλιπτικό το εγκεφαλικό»

Ωστόσο εκπρόσωπος της οργάνωσης Consensus Action on Salt and Health (CASH), η οποία αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση γύρω από τους κινδύνους της υπερβολικής κατανάλωσης άλατος, είπε: «Το σώμα μας χρειάζεται ελάχιστη ποσότητα αλατιού για να λειτουργήσει, καμία σχέση με τις ποσότητες που εμείς καταναλώνουμε. Αυτή η έρευνα μας βοηθάει να κατανοήσουμε γιατί μερικοί άνθρωποι εξακολουθούν και τρώνε πολύ αλάτι, αν και γνωρίζουν το πόσο κακό είναι. Προσωπικά, δεν έχω αισθανθεί ποτέ κατάθλιψη επειδή δεν έφαγα αρκετό αλάτι: πιστεύω ότι πιο καταθλιπτικό θα είναι όταν πάθουμε εγκεφαλικό ή καρδιακή προσβολή εξαιτίας της υπερβολικής κατανάλωσης.»

BBC News  - Pathfinder

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου