''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009

Απειλούνται τα αποθέματα νερού στον πλανήτη



Η δημογραφική αύξηση και οι κλιματικές αλλαγές αποτελούν διπλή απειλή για τα αποθέματα νερού στον πλανήτη, προειδοποιεί μία νέα έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη, παραμονές του 3ου Παγκόσμιου Φόρουμ με θέμα το νερό, που θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη (16-22 Μαρτίου).

Το ογκώδες αυτό ντοκουμέντο 348 σελίδων που συνέταξαν 24 υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών, περιγράφει διεξοδικά την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι υδάτινοι πόροι στη Γη και διαγράφει ανησυχητικές προοπτικές για το μέλλον.

«Ύστερα από δεκαετίες αδράνειας, τα προβλήματα είναι πελώρια και θα επιδεινωθούν εάν δεν βρεθούν απαντήσεις», προειδοποιούν οι συντάκτες της έκθεσης, επισημαίνοντας ότι μολονότι το νερό αποτελεί το ουσιώδες και κορυφαίο συστατικό κάθε αναπτυξιακής πολιτικής, τα κονδύλια που αφιερώνονται σε αυτό δεν ξεπερνούν το 6% του συνόλου των δαπανών στην καλύτερη περίπτωση.

Όσο για τις κυβερνήσεις, αυτές αγνοούν συχνά αυτή την παράμετρο όταν χαράσσουν τις πολιτικές τους, ενώ οι ειδικοί στη διαχείριση των υδάτινων πόρων διατηρούν μία ιδιαίτερα στενή προοπτική.

Κι όμως, προσθέτουν, «το νερό σχετίζεται με τις κρίσεις του κλίματος, της ενέργειας, του επισιτισμού, των τιμών και των χρηματαγορών». Και «αν δεν επιλυθούν, οι κρίσεις του νερού θα επιδεινωθούν, θα συσσωρευθούν και θα προκαλέσουν ανασφάλεια σε πολλά επίπεδα».

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός, από 6,5 δισ. άνθρωποι που είναι σήμερα, αναμένεται να ξεπεράσει τα 9 δισ. το 2050. Με αυτό το ρυθμό, η ζήτηση της ανθρωπότητας σε νερό πιστεύεται ότι θα αυξηθεί κατά 64 δισ. κυβικά το χρόνο, εκτιμά ο ΟΗΕ. Καταλήγοντας επισημαίνει ότι στην υποσαχάρεια Αφρική, 340 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου