''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2009

Έχει γεύση η ανηθικότητα;



Η ανήθικη συμπεριφορά αφήνει «άσχημη γεύση στο στόμα», ενεργοποιώντας έναν εσωτερικό μηχανισμό που μας βοηθά να αποφεύγουμε τα δηλητήρια και τις αρρώστιες, λένε οι επιστήμονες.

Ερευνητές που μελέτησαν τις εκφράσεις του προσώπου εθελοντών ανακάλυψαν ομοιότητες ανάμεσα στις αντιδράσεις τους σε ηθικά ανοσιουργήματα και αισθήματα «αποστροφής».

Η ρυτιδιασμένη μύτη και το σούφρωμα των χειλιών είναι κλασικά δείγματα αποστροφής, αρχαίες αντιδράσεις που εξελίχτηκαν για να κρατήσουν τους ανθρώπους μακριά από μολύνσεις και κινδύνους. Είναι αυτό που μας ωθεί να αποτραβιόμαστε από δυσάρεστες μυρωδιές και πικρές τροφές, ή τη θέα του αίματος.

Στη μελέτη στο περιοδικό Science, οι επιστήμονες παρακολούθησαν τις κινήσεις του προσώπου εθελοντών καθώς δοκίμαζαν υγρά με δυσάρεστη γεύση ή κοίταζαν φωτογραφίες βρώμικων αποχωρητηρίων ή σοβαρών τραυμάτων. Στη συνέχεια, σύγκριναν τις αντιδράσεις τους με αυτές που παρατηρήθηκαν όταν έτυχαν άδικης μεταχείρισης κατά τη διάρκεια εργαστηριακού πειράματος.

Σε κάθε περίπτωση, η αντίδραση ήταν ίδια. Παρουσιάστηκε ανόρθωση του άνω χείλους καθώς και ρυτίδωμα της μύτης μέσω του ανελκτήρα του άνω χείλους.

Η επικεφαλής της έρευνας, Hanah Chapman, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο στον Καναδά, είπε: «Οι άνθρωποι εμφανίζουν ενεργοποίηση αυτής της μυϊκής περιοχής όταν γεύονται κάτι δυσάρεστο, κοιτάζουν κάτι αηδιαστικό ή αποτρόπαιο, και αισθάνονται αδικημένοι.»

Ο Δρ. Adam Anderson, επίσης από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο εργάστηκε και αυτός στην ίδια έρευνα. Δήλωσε: «Με έκπληξη διαπιστώνουμε ότι η πολύπλοκη αίσθηση περί ηθικής, το τι είναι κακό και καλό, ίσως αναπτύσσεται από την έμφυτη προτίμηση του νεογνού για το ποιες τροφές είναι εύγεστες και ποιες όχι, το τι ενδεχομένως να είναι θρεπτικό ή δηλητηριώδες.»

The Independent

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου