''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Κυριακή 15 Μαρτίου 2009

Σελίδες κοινωνικής δικτύωσης επιλέγουν για την επικοινωνία τους οι χρήστες του Internet


Οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης έχουν εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες, στην πλειονότητά τους νέοι

Οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης έχουν εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες, στην πλειονότητά τους νέοιΤα Νέα

Ουάσινγκτον: Οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης είναι πλέον μία νέα μορφή επικοινωνίας που τείνει να αντικαταστήσει το email, υπογράμμισαν οι συμμετέχοντες στις ΗΠΑ στο συνέδριο South by Southwest για την τεχνολογία και την επικοινωνία.

Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι είναι εγγεγραμμένοι σε δίκτυα όπως το Facebook ή το Twitter και τα χρησιμοποιούν για την διαπροσωπική τους επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο. Τα νέα δίκτυα δίνουν τη δυνατότητα στο χρήστη «να δημοσιεύσει μία πληροφορία και επιτρέπει στους άλλους να ασχοληθούν μαζί της» και έτσι σταδιακά οι χρήστες εγκαταλείπουν το email.

Όσοι χρησιμοποιούν, για παράδειγμα, το Facebook -είναι πλέον 175 εκατομμύρια - γνωρίζουν την επιλογή να δηλώσουν την κατάστασή τους αυτήν τη στιγμή (status update), αν εργάζονται ή αν είναι στο σπίτι τους, ακόμα και την ψυχολογική τους κατάσταση.

Αυτές οι «μικροανανεώσεις», σημειώνει στο BBC ιδιοκτήτης εταιρείας του χώρου της κοινωνικής δικτύωσης, «είναι μία νέα μορφή επικοινωνίας, πιο ελαφριά και άμεση από το email», με σημαντικά περιορισμένο το πρόβλημα του σπαμ και των ανεπιθύμητων μηνυμάτων.

Ασυμβατότητες και εμπορικά συμφέροντα

Ωστόσο, πολλές από τις υπηρεσίες δεν είναι συμβατές μεταξύ τους (αντίθετα με το email) οπότε χρειάζεται ένα ανοιχτό, κοινό σύστημα για τη διασύνδεση των δικτύων αναφέρει προγραμματιστής που εργάζεται στη Google. Για ένα κοινό πρωτόκολλο επικοινωνίας δηλώνει ότι εργάζεται και η Microsoft, πράγμα που δείχνει το ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών του λογισμικού για το φαινόμενο.

Πάντως, επειδή το τεράστιο κοινό των δικτύων έχει προσελκύσει το μεγάλο ενδιαφέρον για την μεγαλύτερη εμπορική εκμετάλλευση των δικτύων. Ωστόσο δεν λείπουν και οι κατηγορίες για την παραβίαση προσωπικών δεδομένων από την πώληση των στοιχείων των χρηστών.

Ειδικά το Facebook, το οποίο φαίνεται σταδιακά να εδραιώνεται στην πρώτη θέση ανάμεσα στα άλλα δίκτυα, αναγκάστηκε να ανακαλέσει τα αρχικά του σχέδια και τώρα ζητά από τους χρήστες του να διαμορφωθούν οι όροι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου