''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Σάββατο 14 Μαρτίου 2009

Παράνομο δίκτυο υπολογιστών-ζόμπι «αγόρασε» το BBC

Πείραμα με botnet

Εκατομμύρια υπολογιστές σε όλο τον κόσμο έχουν μετατραπεί σε πιόνια του οργανωμένου εγκλήματος

Εκατομμύρια υπολογιστές σε όλο τον κόσμο έχουν μετατραπεί σε πιόνια του οργανωμένου εγκλήματοςAssociated Press

Λονδίνο: Σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσει το κοινό για την απειλή του κυβερνοεγκλήματος, το BBC αγόρασε και χρησιμοποίησε ένα παράνομο δίκτυο 22.000 υπολογιστών οι οποίοι ελέγχονταν από κακόβουλο λογισμικό εν αγνοία των χρηστών τους.

Εκατομμύρια PC σε όλο τον κόσμο είναι μολυσμένα με ιούς που τα μετατρέπουν σε υποχείρια των χάκερ. Αυτοί οι «υπολογιστές-ζόμπι» στρατολογούνται σε κακόβουλα δίκτυα, γνωστά ως botnet, και χρησιμοποιούνται ως αναμεταδότες spam ή για μαζικές επιθέσεις εναντίον δικτυακών τόπων.

Η ομάδα της εκπομπής Clicκ, που παρουσιάζει θέματα τεχνολογίας στην τηλεόραση του BBC, αγόρασε το κεντρικό λογισμικό που ελέγχει ένα τέτοιο «φθηνό» botnet, αφού πρώτα επικοινώνησε με τους αρχικούς ιδιοκτήτες του σε chat room.

Στη συνέχεια χρησιμοποίησε τα ζόμπι για να στείλει χιλιάδες μηνύματα spam σε δύο λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που δημιουργήθηκαν ειδικά για αυτό το σκοπό.

Επιπλέον, χρησιμοποίησε το botnet για να θέσει εκτός λειτουργίας έναν εφεδρικό διακομιστή της εταιρείας υπολογιστικής ασφάλειας Prevx, η οποία είχε δώσει τη συγκατάθεσή της για το πείραμα. Η εταιρεία δέχτηκε επίθεση του τύπου DDoS, κατά την οποία ο διακομιστής υπερφορτώνεται με μια «καταιγίδα» αιτημάτων σύνδεσης.

Το botnet τελικά απενεργοποιήθηκε και οι ιδιοκτήτες των 22.000 μολυσμένων υπολογιστών ενημερώθηκαν ότι είναι εκτεθειμένοι.

«Αν αυτή η άσκηση είχε γίνει με εγκληματικές προθέσεις, θα συνιστούσε παραβίαση του νόμου» αναφέρει άρθρο για το πείραμα στο δικτυακό τόπο του BBC. «Όμως πρόθεσή μας ήταν να επιδείξουμε τη συλλογική δύναμη των botnet όταν βρίσκονται στα χέρια εγκληματιών» συνεχίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου