''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009

Ακραία σπατάλη ενέργειας το εμφιαλωμένο νερό

Καλύτερα από τη βρύση

Δημοσίευση: πρίν 2 ώρες και 15'
Οι πωλήσεις εμφιαλωμένου νερού αυξήθηκαν κατά 70% το διάστημα 2001-2007

Οι πωλήσεις εμφιαλωμένου νερού αυξήθηκαν κατά 70% το διάστημα 2001-2007Associated Press

Ουάσινγκτον: Η πρώτη ολοκληρωμένη ενεργειακή ανάλυση για το εμφιαλωμένο νερό επιβεβαιώνει τις προειδοποιήσεις των περιβαλλοντιστών: Ο κύκλος παραγωγής και διανομής του καταναλώνει από 1.100 μέχρι 2.000 φορές περισσότερη ενέργεια σε σχέση με το νερό της βρύσης.

Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του εμφιαλωμένου νερού αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία καθώς οι πωλήσεις εκτινάσσονται στα ύψη σε όλο τον κόσμο, έχοντας ήδη ξεπεράσει το γάλα και τη μπίρα. Το 2007 πουλήθηκαν γύρω στα 200 δισ. λίτρα εμφιαλωμένου νερού, σημειώνοντας αύξηση 70% σε σχέση με το 2001. 

Οι προειδοποιήσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων για την κατασπατάληση πόρων επιβεβαιώνονται τώρα από έρευνα που δημοσιεύεται στο Environmental Research Letters. 

Η ομάδα του Δρ Πίτερ Γκλάικ στο Pacific Institute της Καλιφόρνιας υπολόγισαν την ενέργεια που χρησιμοποιείται (κυρίως από την καύση πετρελαίου) για την παραγωγή και διανομή του εμφιαλωμένου νερού καθώς και του νερού της βρύσης.

Αν και η ενέργεια που απαιτείται για τον καθαρισμό του νερού της βρύσης ποικίλει από χώρα σε χώρα, η έρευνα έδειξε ότι, ακόμα και στις πιο ακριβές περιπτώσεις, η απαιτούμενη ενέργεια είναι εκατοντάδες φορές μικρότερη συγκριτικά με το εμφιαλωμένο νερό.

Μάλιστα η κατανάλωση εισαγόμενου εμφιαλωμένου νερού είναι τρεις ως τέσσερις φορές πιο ενεργοβόρα σε σχέση με την κατανάλωση ενός ντόπιου εμφιαλωμένου νερού. 

Η κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού παράγει επίσης τεράστιες ποσότητες πλαστικών απορριμμάτων.


Pathfinder

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου