''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009

Γενετικές αναλύσεις διευκολύνουν την αποκατάσταση ελληνικών λιμνών

Η γονιδιακή δεξαμενή της Βόλβης

Δημοσίευση: πριν 22'
Η λίμνη Κορώνεια έχει ουσιαστικά εξαφανιστεί

Η λίμνη Κορώνεια έχει ουσιαστικά εξαφανιστείΑΠΕ

Αθήνα: Με απώτερο στόχο την περιβαλλοντική αποκατάσταση της Κορώνειας, της Βόλβης και άλλων λιμνών της Βόρειας Ελλάδας, ερευνητές του ΑΠΘ ολοκλήρωσαν τη γενετική μελέτη και ταυτοποίηση όλων των ειδών ψαριών που ζουν στα γλυκά νερά της περιοχής, ακόμα και στον Έβρο.

Στη λίμνη Βόλβη, οι πληθυσμοί των αυτόχθονων ψαριών έχουν υποδεκαπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια, με εξαίρεση τον κυπρίνο. Οι αρμόδιοι έχουν προχωρήσει σε εμπλουτισμούς με ψάρια, ο γόνος όμως προήλθε από το εξωτερικό, επισήμανε ο Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, καθηγητής Γενετικής στο Τμήμα Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η γενετική ταυτοποίηση των ντόπιων ποικιλιών ίσως επιτρέψει την επαναφορά της λίμνης στην προηγούμενη, υγιή κατάσταση. Ο γόνος θα μπορούσε να εκτρέφεται σε ειδικές εγκαταστάσεις που δημιουργήθηκαν στο Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ.

Η ίδια προσέγγιση θα μπορούσε να εφαρμοστεί για την αποκατάσταση της πολύπαθης λίμνης Κορώνειας, της οποίας η ιχθυοπανίδα αφανίστηκε πλήρως το 1995.

Ο κ. Τριανταφυλλίδης εκτιμά ότι το σχέδιο της περιβαλλοντικής αποκατάστασης, το οποίο προβλέπει τη σύνδεση της Κορώνειας με τη Βόλβη μέσω τεχνητού καναλιού, ίσως μπορεί να επαναφέρει τη λίμνη σε διάστημα οκτώ περίπου ετών. «Ελπίζουμε ότι αν μεταφερθούν κάποιες ποσότητες νερού θα μπορέσουν να εγκατασταθούν σε αυτό κάποια βιολογικά είδη» σχολίασε ο ερευνητής.

Ο κ. Τριανταφυλλίδης θα αναπτύξει το θέμα σε ημερίδα που πραγματοποιεί την Παρασκευή το Τμήμα Αλιείας του Επαρχείου Λαγκαδά στο Δήμο Νέας Μαδύτου. Οι ομιλητές θα αναφερθούν σε ζητήματα διαχείρισης οικοσυστημάτων, αλλά και στις καινοτόμες τεχνολογίες φυσικής αναπαραγωγής αυτόχθονων ειδών ψαριών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου