''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Κυριακή 29 Μαρτίου 2009

Πίσω στη Φλόριντα το Discovery, το Soyuz φτάνει στον ISS

Αφίξεις-Αναχωρήσεις

Οι αστροναύτες του Discovery φωτογράφησαν το σταθμό ενώ απομακρύνονταν

Οι αστροναύτες του Discovery φωτογράφησαν το σταθμό ενώ απομακρύνοντανReuters

Ακρωτήριο Κανάβεραλ, Φλόριντα: Έπειτα από μια επιτυχή αποστολή δύο εβδομάδων για την ολοκλήρωση της «ραχοκοκαλιάς» του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS), το Discovery επέστρεψε το Σάββατο στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ. Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Αμερικανός τουρίστας Τσαρλς Σιμόνι έφτανε στο τροχιακό συγκρότημα με ρωσικό Soyuz.

Το διαστημικό λεωφορείο πέρασε μέσα από ένα συννεφιασμένο ουρανό και προσγειώθηκε στις 21.15 στη Φλόριντα, λίγα μίλια από την εξέδρα εκτόξευσης από την οποία είχε αναχωρήσει στις 15 Μαρτίου. Λόγω της πυκνής νέφωσης η NASA είχε αποφασίσει να καθυστερήσει την προσεδάφιση 90 λεπτά και να αφήσει το Discovery να ολοκληρώσει μία επιπλέον περιφορά γύρω απο τη Γη.

Το διαστημικό λεωφορείο παρέδωσε το τελευταίο τμήμα του βασικού σκελετού του ISS, μια δοκό κόστους 300 δολαρίων πάνω στην οποία εγκαταστάθηκε το τέταρτο και τελευταίο ζεύγος ηλιακών συλλεκτών. Παρέδωσε επίσης τον Κοϊτσι Ουακάτα, τον πρώτο Ιάπωνα αστροναύτη που θα ζήσει στο πολυεθνικό εργαστήριο των 100 δισ. δολαρίων.

Λίγες ώρες νωρίτερα, στις 15.05 ώρα Ελλάδας, ο σταθμός υποδεχόταν το σκάφος Soyuz που είχε αναχωρήσει δύο ημέρες νωρίτερα από το ρωσικό Κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν.

Το σκάφος χρειάστηκε να ευθυγραμμιστεί χειροκίνητα με τη θυρίδα πρόσδεσης του ISS, όταν μια ανωμαλία στον αυτόματο πιλότο απείλησε να πυροδοτήσει τους προωστικούς πυραύλους και να απομακρύνει το Soyuz από το σταθμό.

Η μικρή περιπέτεια δεν μείωσε τον ενθουσιασμό του Αμερικανού Τσαρλς Σιμόνι, ο οποίος πραγματοποιεί το δεύτερο ταξίδι αναψυχής του στον ISS. Ο Σιμόνι, δισεκατομμυριούχος από την εποχή που εργαζόταν στη Microsoft, κατέβαλε 35 εκατ. δολάρια για να γίνει ο πρώτος ιδιώτης στην ιστορία που ταξιδεύει στο Διάστημα για δεύτερη φορά.

Μαζί του επέβαιναν στο Soyuz ένας Αμερικανός αστροναύτης και ένας Ρώσος κοσμοναύτης που θα ζήσουν στον σταθμό μέχρι τον Ιούνιο.

Οι δύο άντρες αντικαθιστούν δύο προηγούμενα μέλη του πληρώματος του ISS, τα οποία θα επιστρέψουν στη Γη μαζί με τον Σιμόνι όταν η ρωσική κάψουλα αναχωρήσει στις 5 Απριλίου.

Η επόμενη εκτόξευση διαστημικού λεωφορείου προγραμματίζεται για τις 12 Μαρτίου. Αποστολή των αστροναυτών είναι να επιδιορθώσουν για τελευταία φορά το γερασμένο διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου