''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Κυριακή 29 Μαρτίου 2009

Ηλεκτρονικό δίκτυο κατασκοπείας εντόπισαν στην Κίνα Καναδοί ερευνητές


Στο στόχαστρο και ο Δαλάι Λάμα

Οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν προς το παρόν άμεση εμπλοκή της κινεζικής κυβέρνησης στο δίκτυο κατασκοπείας

Οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν προς το παρόν άμεση εμπλοκή της κινεζικής κυβέρνησης στο δίκτυο κατασκοπείαςReuters

Ουάσινγκτον: Ένα ηλεκτρονικό δίκτυο κατασκοπείας, που είχε διεισδύσει σε υπολογιστές κυβερνητικών αρχών παγκοσμίως, μεταξύ των οποίων και του Δαλάι Λάμα,αλλά και ιδιωτών εντόπισαν Καναδοί ερευνητές, όπως γράφουν οι New York Times, επικαλούμενοι καναδική έκθεση.

Σύμφωνα με την έκθεση Καναδών ερευνητών, το σύστημα ηλεκτρονικής κατασκοπείας εκτιμάται ότι ελεγχόταν από υπολογιστές που βρίσκονταν σχεδόν αποκλειστικά σε κινεζικό έδαφος.

Πάντως, προς το παρόν οι ερευνητές δεν μπορούν να τεκμηριώσουν τηνάμεση εμπλοκή της κινεζικής κυβέρνησης, ενώ το Πεκίνο έχει αρνηθεί την εμπλοκή.

Η έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε από ειδικούς του κέντρου Διεθνών Σπουδών Μουνκ του Πανεπιστημίου του Τορόντο, ξεκίνησε όταν οι υπηρεσίες του Δαλάι Λάμα ζήτησαν την επαλήθευση ενός αμφίβολου λογισμικού στους υπολογιστές του. Όπως διαπιστώθηκε, οι εισβολείς έιχαμ αποκτήσει πρόσβαση

Σύμφωνα με την έρευνα, το λογισμικό παρακολούθησης είχε παρεισφρύσει σε περίπου 1.295 υπολογιστές σε 103 διαφορετικές χώρες, κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών, συμπεριλαμβανομένων πρεσβειών, εδρών κυβερνήσεων και αντιπροσωπειών του Δαλάι Λάμα στην Ινδία, τις Βρυξέλλες, το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη.

Ο Γενγκί Γκάο, εκπρόσωπος του κινεζικού προξενείου της Νέας Υόρκης, με δηλώσεις του στους New York Times, απέρριψε το ενδεχόμενο να εμπλέκεται η Κίνα. «Αυτές είναι παλιές ιστορίες και είναι ανοησίες. Η κινεζική κυβέρνηση είναι αντίθετη και απαγορεύει αυστηρά κάθε μορφής ηλεκτρονικό έγκλημα».

Μία από τις χώρες που έγινε στόχος του δικτύου ήταν και η Κύπρος ενώ αυξημένη ήταν η παρουσία του κακόβουλου λογισμικού και σε άλλες χώρες της ΕΕ όπως η Γαλλία, το Βέλγιο, η Βρετανία, η Πορτογαλίαακόμα και η Μάλτα. Όπως γράφουν οι ερευνητές, στόχος υπήρξε η πρεσβεία της Κύπρου στη Γερμανία, η μόνιμη αντιπροσωπεία της στην ΕΕ αλλά και επιτροπή της Ινδίας με έδρα την Κύπρο.

Σε άλλους στόχους υψηλού ενδιαφέροντος ήταν μεταξυ άλλωντα γραφεία του Associated Press στη Βρετανία, αρκετές πρεσβείες της Ινδίας, ένας υπολογιστής του NATO στις Βρυξέλλες (αλλά για μικρό διάστημα), το δίκτυο υπολογιστών των ρωσικών πανεπιστημίων και πρεσβείες της Ταϊβάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου