''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Κυριακή 1 Μαρτίου 2009

Η υπερθέρμανση επηρεάζει τους μουσώνες



Η έναρξη των καλοκαιρινών μουσώνων μπορεί να καθυστερεί από 5 έως και 15 ημέρες τον επόμενο αιώνα και ενδέχεται να παρατηρηθεί σημαντική μείωση των βροχοπτώσεων στο μεγαλύτερο μέρος της νότιας Ασίας, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, υποστηρίζει μια πρόσφατη αμερικανική μελέτη.

Η άνοδος της θερμοκρασίας θα μετακινήσει τους μουσώνες προς τα ανατολικά, γεγονός που μεταφράζεται σε εντονότερες βροχές στον Ινδικό Ωκεανό, τη Μιανμάρ και το Μπανγκλαντές και σε λιγότερες στο Πακιστάν, την Ινδία και το Νεπάλ, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Geophysical Research Letters.

Οι αλλαγές αυτές μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη γεωργία, την υγεία και την οικονομία ολόκληρης της περιοχής, προειδοποιεί ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο Νόα Ντίφενμπο, του κέντρου κλιματολογικών ερευνών του πανεπιστημίου Παρντιού.

«Σχεδόν ο μισός πληθυσμός του πλανήτη ζει σε περιοχές που πλήττονται από αυτούς τους μουσώνες και ακόμη και η μικρότερη αλλαγή της συνήθους πορείας του μπορεί να έχει τεράστιες συνέπειες», τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου