''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2009

Προστατευόμενη περιοχή η Κάρπαθος και η Σαρία

Καλά νέα για τις φώκιες

Η Monachus monachus απειλείται με εξαφάνιση

Η Monachus monachus απειλείται με εξαφάνισηMOm

Αθήνα: Προστατευόμενη «Περιοχή Οικοανάπτυξης» χαρακτηρίζεται η χερσαία και ευρύτερη θαλάσσια περιοχή των νήσων Καρπάθου και Σαρίας, όπου ζει ένας από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς της μεσογειακής φώκιας Monachus monachus.

Η «Περιοχή Οικοανάπτυξης Ολύμπου Καρπάθου» θεσμοθετείται με Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψε την Τρίτη ο Γιώργος Σουφλιάς.

Η προστατευόμενη περιοχή «καλύπτει στο σύνολό της μια έκταση περίπου 155 χιλιάδων στρεμμάτων (θαλάσσια έκταση περίπου 53 χιλιάδων στρεμμάτων και χερσαία έκταση περίπου 102 χιλιάδων στρεμμάτων), στην οποία προβλέπονται περιορισμοί σε ορισμένες δραστηριότητες και χρήσεις» αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ.

Εκτός από τη μεσογειακή φώκια, η περιοχή φιλοξενεί πλούσια βιοποικιλότητα με μεγάλο αριθμό σπάνιων και ενδημικών ειδών.

«Σημαντική κρίνεται η περιοχή και για την πλούσια ορνιθοπανίδα της, καθώς και για τα αλιευτικά αποθέματά της και εν γένει για το θαλάσσιο οικοσύστημά της» επισημαίνει η ανακοίνωση. «Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στην παράκτια ζώνη της περιοχής καθώς και στα υποθαλάσσια λιβάδια της ποσειδωνίας [το φύκι Posidonia oceanica]».

Την υπογραφή της απόφασης χαιρέτισε η Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας (MOm).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου