''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009

Πριν από τουλάχιστον 5.500 χρόνια εξημερώθηκε το άλογο

Φίλος από τα παλιά

Οι Καζάκοι πίνουν ακόμα και σήμερα το γάλα των αλόγων

Οι Καζάκοι πίνουν ακόμα και σήμερα το γάλα των αλόγωνAssociated Press

Ουάσινγκτον: Το άλογο εξημερώθηκε τουλάχιστον μια χιλιετία νωρίτερα από ό,τι νόμιζαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες: Έρευνα στο Καζακστάν αποκάλυψε ενδείξεις ότι η αρχαία φυλή των Μποτάι χρησιμοποιούσε τα άλογα όχι μόνο ως υποζύγια αλλά και ως πηγή γάλακτος και κρέατος πριν από 5.500 χρόνια.

Νέα μελέτη που καταγράφει πώς τα άλογα των Μποτάι διέφεραν από τους άγριους συγγενείς τους δημοσιεύεται την Παρασκευή στο περιοδικό Science από ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Δρ Αλαν Αουτραμ του Πανεπιστημίου του Έξετερ στην Αγγλία.

Επανάσταση

Σε σχέση με την κατσίκα, το πρόβατο ή το σκύλο, που εξημερώθηκε πριν από τουλάχιστον 15.000 χρόνια, το άλογο είναι ένας σχετικά πρόσφατος φίλος του ανθρώπου. Όμως η εξημέρωσή του οδήγησε σε ταχείες κοινωνικές αλλαγές, φέρνοντας περισσότερη... ιπποδύναμη στις μετακινήσεις, την επικοινωνία και τον πόλεμο.

«Το σημαντικό στοιχείο δεν είναι τόσο η εξημέρωση του αλόγου όσο η εφεύρεση της ιππασίας» σχολίασε ο ανθρωπολόγος Ντέιβιντ Αντονι του Κολεγίου Χάρτγουικ της Νέας Υόρκης, ο οποίος δεν συμμετείχε στην τελευταία έρευνα αλλά είναι ειδικός στο θέμα. «Για πρώτη φορά, οι στέπες της Ευρασίας, που ήταν μέχρι τότε ένα εχθρικό οικολογικό όριο για τους ανθρώπους, μετατράπηκαν σε διάδρομο επικοινωνίας διαμέσου της Ευρασίας ο οποίος συνέδεσε την Κίνα με την Ευρώπη και την Εγγύς Ανατολή» ανέφερε.

Επισήμανε ακόμα ότι το άλογο ίσως βοήθησε στην εξάπλωση των ινδοευρωπαϊκών γλωσσών και γενικότερα του πολιτισμού.

Πολλοί επιστήμονες υποψιάζονταν ότι το άλογο εξημερώθηκε πρώτα στις στέπες της Κεντρικής Ασίας, χωρίς μέχρι σήμερα να υπάρξουν πειστικές ενδείξεις.

Ανατομία και μαγειρική

Η ομάδα του Αουτραμ ανακάλυψε μια πληθώρα τέτοιων ενδείξεων: Μεταξύ άλλων, τα σαγόνια αλόγων που έζησαν στο βόρειο Καζακστάν πριν από 5.500 χρόνια παρουσιάζουν φθορές όμοιες με αυτές που προκαλούν τα χαλινάρια. Ακόμα, τα πόδια των αλόγων αυτών ήταν πιο λεπτά σε σχέση με των άγριων αλόγων της Ασίας.

Όι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης αρχαία κεραμικά αγγεία τα οποία φέρουν μέχρι και σήμερα ίχνη από γάλα αλόγου. «Για να αρμέγει κανείς τα άλογα, σίγουρα δεν ήταν άγρια» συμφώνησε ο Δρ Αντονι.

Όπως και οι Μογγόλοι, οι σημερινοί Καζάκοι πίνουν ακόμα το γάλα των φοράδων, ζυμωμένο μάλιστα σε ένα ελαφρώς αλκοολούχο και ξινό ποτό που ονομάζεται «κουμίς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου