''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

Ρομποτικά ψάρια θα μυρίζουν τη ρύπανση έξω από την Ισπανία

Περιπλανώμενοι αισθητήρες

Δημοσίευση: πρίν 2 ώρες και 25'
Ρομποτικό ψάρι που ζει στο Ενυδρείο του Λονδίνου. Παρόμοια ρομπότ θα απελευθερωθούν τώρα στη θάλασσα.

Ρομποτικό ψάρι που ζει στο Ενυδρείο του Λονδίνου. Παρόμοια ρομπότ θα απελευθερωθούν τώρα στη θάλασσα.Reuters

Λονδίνο: Αυτόνομα ρομποτικά ψάρια εξοπλισμένα με χημικούς αισθητήρες και πομποδέκτες WiFi θα απελευθερωθούν του χρόνου στον Ατλαντικό βόρεια της Ισπανίας για να μετρούν τα επίπεδα της ρύπανσης, ανακοίνωσαν την Παρασκευή Βρετανοί ερευνητές.

Αν το πείραμα στο Βισκαϊκό Κόλπο αποδειχθεί επιτυχές, κοπάδια ρoμποτικών ψαριών θα μπορούσαν να χρησιμοποιούνται σε μόνιμη βάση για την μέτρηση της ποιότητας του νερού σε ποτάμια, λίμνες και θάλασσες σε όλο τον κόσμο, ελπίζουν η εταιρεία BMT, η οποία ανέπτυξε τα ρομπότ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Έσεξ.

Τα πέντε πρώρα ρομπότ, σε σχήμα γατόψαρου με μήκος ενάμισι μέτρου, κόστισαν 20.000 λίρες (21.000 ευρώ) το καθένα.

Είναι σχεδιασμένα να μιμούνται την κίνηση των ζωντανών ψαριών, η οποία είναι ενεργειακά πολύ πιο αποδοτική σε σχέση με τα συμβατικά μίνι υποβρύχια.

«Βασιζόμαστε σε ένα σχεδιασμό που προέκυψε έπειτα από εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης και είναι εξαιρετικά αποδοτικός από ενεργειακή άποψη» σχολίασε στο Reuters ο Ρόρι Ντόιλ, ερευνητής της BMT.

Η μπαταρία των ρομπότ προσφέρει αυτονομία οκτώ ωρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου