''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009

Έξαρση λοιμώδους νόσου αλόγων στη Σλοβενία



Έξαρση κρουσμάτων λοιμώδους αναιμίας των ιπποειδών (Equine Infectious Anaemia) παρατηρήθηκε το τελευταίο διάστημα σε άλογα στη νοτιοδυτική Σλοβενία, σύμφωνα με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της χώρας.

Από ελέγχους που έγιναν διαπιστώθηκε ότι μόνο στην κοιλάδα Βίπαβα, δώδεκα άλογα έχουν προσβληθεί από τη νόσο αυτή.

Όπως δήλωσε στο σλοβενικό πρακτορείο ειδήσεων STA, ο Άντον Λάβρεντσιτς από την κτηνιατρική κλινική της Λίπαβα, η ασθένεια εντοπίστηκε πριν από μία εβδομάδα, κατά τη διάρκεια τακτικού ελέγχου σε άλογο αγροκτήματος της περιοχής.

Αμέσως υποβλήθηκαν σε εξετάσεις και τα υπόλοιπα 35 άλογα του αγροκτήματος και διαπιστώθηκε ότι τα 11 είχαν προσβληθεί από τη νόσο. Τα αποτελέσματα εστάλησαν στην εθνική κτηνιατρική διεύθυνση, η οποία ανέλαβε την υπόθεση και θα αποφασίσει τι θα γίνει με τα 12 άλογα που έχουν νοσήσει.

«Συνήθως τα ζώα που προσβάλλονται από τη νόσο θανατώνονται», ανέφερε ο κ. Λάβρεντσιτς σημειώνοντας ότι υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης της νόσου και σε άλλα εκτροφεία αλόγων. Ο ίδιος ταυ υπογράμμισε πως «η μολυσματική ασθένεια μεταδίδεται μέσω του τσιμπήματος από κουνούπια και μύγες και ο κίνδυνος είναι μεγάλος τώρα που έρχεται η άνοιξη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου