''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009

Ακόμα μια τεχνική που «διαβάζει τη σκέψη» στον εγκέφαλο

Ξέρω πού είσαι

Στόχος των ερευνητών είναι να κατανοήσουν πώς ο εγκέφαλος κωδικοποιεί τις αναμνήσεις (εικόνα αρχείου)

Στόχος των ερευνητών είναι να κατανοήσουν πώς ο εγκέφαλος κωδικοποιεί τις αναμνήσεις (εικόνα αρχείου)Τα Νέα

Λονδίνο: Χρησιμοποιώντας μια παραλλαγή της μαγνητικής τομογραφίας που παρακολουθεί ζωντανά την εγκεφαλική δραστηριότητα, Βρετανοί ερευνητές μπόρεσαν να μαντέψουν σε ποια θέση βρίσκονταν οι εξεταζόμενοι μέσα σε ένα περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας.

Η νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Cell Biology, έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενα αντίστοιχα πειράματα, στα οποία οι επιστήμονες μπορούσαν να «μαντέψουν» αν ένας άνθρωπος λέει ψέματα, το πού κοιτάει, ή ακόμα και τις προθέσεις του.

Η τελευταία μελέτη ίσως βοηθήσει τους ερευνητές να καταλάβουν πώς οι σκέψεις και οι μνήμες κωδικοποιούνται στα κυκλώματα των εγκεφαλικών κυττάρων. Τα αποτελέσματα ίσως κάποτε αξιοποιηθούν για την αντιμετώπιση ασθενειών που επηρεάζουν τη μνήμη, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ.

Για όσους ανησυχούν ότι ο «Μεγάλος Αδελφός» θα εισβάλλει μια μέρα ακόμα και στη σκέψη μας, οι ερευνητές τονίζουν ότι μια τέτοια τεχνολογία απέχει πολύ στο μέλλον.

Εικονικές μετακινήσεις

Η Δρ Έλενορ Μαγκουάιρ και οι συνεργάτες της στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου χρησιμοποίησαν την τεχνική του λειτουργικού μαγνητικού συντονισμού (fMRI), η οποία καταγράφει την εγκεφαλική δραστηριότητα μετρώντας μεταβολές στη ροή του αίματος.

Τέσσερις άνδρες εθελοντές εξετάστηκαν με τον τομογράφο την ώρα που μετακινούνταν μέσα σε ένα περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας χρησιμοποιώντας ένα τζόιστικ.

Αρχικά οι εθελοντές κλήθηκαν να «σταθούν» σε προκαθορισμένες θέσεις μέσα σε δύο εικονικά δωμάτια, έτσι ώστε το λογισμικό του συστήματος να μάθει να αντιστοιχίζει τις θέσεις αυτές με συγκεκριμένα μοτίβα εγκεφαλικής δραστηριότητας.

Έπειτα από αυτή τη βασική εκπαίδευσή του, το σύστημα μπορούσε στη συνέχεια να αναγνωρίζει αυτόματα τις θέσεις όπου στέκονταν οι εθελοντές.

«Όλως περιέργως, μπορούσαμε να προβλέψουμε πού ακριβώς βρίσκονταν απλώς κοιτώντας τα δεδομένα» σχολίασε στο Reuters η Δρ Μαγκουάιρ.

«Με άλλα λόγια, μπορούσαμε να 'διαβάσουμε' τις αναμνήσεις τους που αναφέρονται στο χώρο» πρόσθεσε. Η έρευνα εστιάστηκε στον ιππόκαμπο, μια περιοχή του εγκεφάλου που είναι γνωστό ότι σχετίζεται με τη μνήμη και τον προσανατολισμό στο χώρο.

Οι ερευνητές τονίζουν πάντως ότι με τη σημερινή τεχνολογία θα ήταν αδύνατο να μαντέψουν τη θέση του εξεταζόμενου χωρίς τη δική του συνεργασία.

Οι μηχανές που «διαβάζουν τη σκέψη» ίσως απέχουν πολύ στο μέλλον, ωστόσο η τεχνολογική πρόοδος είναι ταχύτατη -παρόμοιες τεχνικές έχουν ήδη αρχίσει να χρησιμοποιούνται στα αμερικανικά δικαστήρια ως ανιχνευτές ψεύδους.

Pathfinder

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου