''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009

«Ελληνικός» άτλαντας του εγκεφάλου θα παρουσιαστεί στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Από το Ίδρυμα Μποδοσάκη

Ο Κωνσταντίν φον Εκόνομο (Α) και ο Γεώργιος Κοσκινάς

Ο Κωνσταντίν φον Εκόνομο (Α) και ο Γεώργιος Κοσκινάς

Αθήνα: Το Ίδρυμα Μποδοσάκη παρουσιάζει την πρώτη έκδοση στα αγγλικά ενός σημαντικού άτλαντα του ανθρώπινου εγκεφάλου, ο οποίος δημοσιεύτηκε το 1925 από δυο επιφανείς ψυχιάτρους και νευρολόγους, τον Έλληνα Γεώργιο Κοσκινά και τον ελληνικής καταγωγής Αυστριακό Κωνσταντίν φον Εκόνομο.

Ο Ατλαντας Κυτταροαρχιτεκτονικής του Φλοιού του Ανθρώπινου Εγκεφάλουθα παρουσιαστεί στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών τη Δευτέρα 16 Μαρτίου στις 6.30 το απόγευμα.

Την εκδήλωση διοργανώνουν το Ίδρυμα Μποδοσάκη σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Τον άτλαντα εκδίδει ο οίκος Karger της Βασιλείας, ένας από τους παλαιότερους εκδοτικούς οίκους της Ευρώπης στις βιοϊατρικές επιστήμες, ο οποίος είχε παρουσιάσει πέρυσι την αντίστοιχη έκδοση στα γερμανικά.

Ο άτλαντας δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στη Βιέννη το 1925 αλλά ποτέ δεν κυκλοφόρησε ευρέως. Αποτελεί ωστόσο μια σημαντική, συστηματική μελέτη που χαρτογραφεί 107 περιοχές του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Ο Κωνσταντίν φον Εκόνομο (1876-1931) είχε προταθεί τρεις φορές για το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής για την ανακάλυψη της ληθαργικής εγκεφαλίτιδας. Ο πρόωρος θάνατός του σε ηλικία 55 ετών δεν επέτρεψε την τελική του διάκριση. Τιμήθηκε πάντως το 1928 με το πρώτο Αριστείο Θετικών Επιστημών της Ακαδημίας Αθηνών.

Ο Γεώργιος Κοσκινάς (1885-1975) γεννήθηκε στο Γεράκι, κοντά στη Σπάρτη, και εργάστηκε ως νευροπαθολόγος και νευροανατόμος στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1927 και εργάστηκε ως ιδιώτης νευρολόγος και ψυχίατρος στην Αθήνα.

Την έκδοση θα παρουσιάσουν ο καθηγητής Νευροπιστημών του Πανεπιστημίου της Μακεδονίας Λάζαρος Τριάρχου, ο οποίος είχε την επιστημονική επιμέλεια του άτλαντα στα αγγλικά, και ο καθηγητής Νευρολογίας Μαρίνος Δαλάκας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου