''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009

Μια γιγάντια τέντα θα σώσει τον πλανήτη


Μία γιγάντια τέντα, η οποία θα αποτελείται από τρισεκατομμύρια καθρέφτες που θα αντανακλούν τις ακτίνες του ήλιου στο διάστημα, θα μπορούσε να είναι η απάντηση στο πρόβλημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη.


Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται ο αστρονόμος Δρ. Ρότζερ Έιντζελ από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, ο οποίος μάλιστα θεωρεί πως η συγκεκριμένη μέθοδος θα έχει εγγυημένα αποτελέσματα.

Σύμφωνα με το σχέδιο, ένα κανόνι με μία κάννη, η οποία θα έχει μήκος σχεδόν ένα χιλιόμετρο, θα εκτοξεύει τους καθρέφτες γύρω στα 1.610.000 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Γης. Δεδομένου ότι η ισχύς του θα είναι 100 φορές πιο μεγάλη από ένα συμβατικό κανόνι, η ζώνη αποκλεισμού, που θα απαιτείται για την βολή, θα είναι αρκετά χιλιόμετρα, ενώ το κόστος χρηματοδότησης ενός τέτοιο όπλου θα ξεπερνά τις 244 τρισεκατομμύρια λίρες.

Πελώριος κίνδυνος

Σε μία προσπάθεια να ερευνηθεί η αποτελεσματικότητα μίας τέτοιας θεωρίας, ανατέθηκε σε έναν Βρετανό εφευρέτη να κατασκευάσει ένα τετράμετρο αντίγραφο του κανονιού.

«Ο κίνδυνος είναι πελώριος. Προσπάθησα να κατασκευάσω ένα όπλο, το οποίο θα παράγει δύναμη 1,500G, αλλά τελικά το όπλο παρήγαγε 10,000G και αναγκαστήκαμε να μειώσουμε την ισχύ του,» αναφέρει ο εφευρέτης.

Εάν οι δοκιμές της ηλιακής ασπίδας του Δρ. Έιντζελ στεφθούν με επιτυχία, οι καθρέπτες θα μπορούν να εκτοξευθούν σε 20 με 30 χρόνια.


Ψεύτικα πλαστικά δέντρα

Αυτή την εβδομάδα συνέβησαν κάποια περίεργα πράγματα στον πλανήτη μας. Τα ψεύτικα δέντρα θα μπορούσαν πολύ σύντομα να μας παρέχουν ενέργεια, χάρη στη SolarBotanic, μία εταιρεία, η οποία ειδικεύεται σε μία νέα τεχνολογία που ονομάζεται βιομίμηση και χρησιμοποιεί μεθόδους σαν αυτές που έχει η φύση για να επιλύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο άνθρωπος.

Τα δέντρα αυτά που θα παράγουν ενέργεια, και τα οποία από κάποιους θεωρούνται ακόμα καλύτερα από τα αληθινά δέντρα, φέρουν νανόφυλλα, τα οποία απορροφούν την ηλιακή ενέργεια με τη βοήθεια της νανοτεχνολογίας και μετατρέπουν την ακτινοβολία σε ηλεκτρισμό.

«Είναι όπως ένα κανονικό δέντρο. Μόνο που τα δέντρα της SolarBotanic έχουν και νανο-πιεσοβολταϊκά υλικά στον κορμό και τα κλαδιά τους, τα οποία λειτουργούν ως γεννήτριες για την παραγωγή ηλεκτρισμού από οποιαδήποτε κίνηση προκαλείται από τον άνεμο ή τη βροχή.

Η εταιρεία ψάχνει τώρα για χρηματοδότηση ώστε να προχωρήσει περαιτέρω στην ανάπτυξη του σχεδίου.

Tech Radar

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου