''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Σάββατο 14 Μαρτίου 2009

Χρήσιμες συμβουλές για αγορές μέσω Internet



Οι αγορές μέσω διαδικτύου αποτελούν τάση που εδραιώνεται με την πάροδο του χρόνου και με την κλιμακούμενη διείσδυση του διαδικτύου στις καθημερινές ζωές όλων μας. Αποτελούν ομολογουμένως μια εύκολη συνήθεια που πλέον προσφέρει την ευκολία αγορών από την άνεση του χώρου μας, αλλά και την ευχέρεια ενδελεχούς έρευνας αγοράς για την εξεύρεση της πιο συμφέρουσας τιμής στο προϊόν που επιθυμούμε να αγοράσουμε. Ωστόσο, το ενδεχόμενο κακόβουλων ενεργειών μέσω των διαδικτυακών αγορών ελλοχεύει πάντα. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή (15 Μαρτίου), ο Ελληνικός Κόμβος Ασφαλούς Διαδικτύου παραθέτει συμβουλές για ασφαλείς ηλεκτρονικές αγορές.

1. Οι γνωστές και εδραιωμένες εταιρίες είναι πιθανότατα το ίδιο αξιόπιστες στο Διαδίκτυο όσο και στην πραγματική ζωή. Σε μια αξιόπιστη εμπορική ιστοσελίδα υπάρχει πάντα ξεκάθαρος προσδιορισμός της εταιρίας με το όνομά της, τη διεύθυνση, τον αριθμό τηλεφώνου, στοιχεία επικοινωνίας κ.λπ.

2. Σε μια αξιόπιστη ιστοσελίδα τα χαρακτηριστικά του προϊόντος ή των υπηρεσιών που παρέχονται είναι σαφή και εύκολα προσβάσιμα.

3. Πριν προβούμε σε μια εμπορική συναλλαγή αναζητούμε τους όρους χρήσης οι οποίοι στις αξιόπιστες ιστοσελίδες είναι εύκολα προσβάσιμοι και διαφανείς. Τους διαβάζουμε προσεκτικά!

4. Εξετάζουμε αν στην τιμή του προϊόντος που αγοράζουμε περιλαμβάνονται όλες οι τυχόν χρεώσεις (φόροι, μεταφορικά έξοδα, κ.λπ.).

5. Στις αξιόπιστες εμπορικές σελίδες οι παραγγελίες μας επιβεβαιώνονται με e-mail και διατηρούμε το δικαίωμα ανάκλησής τους.

6. Όταν βρισκόμαστε σε κάποια φόρμα παραγγελίας και πριν καταχωρήσουμε οποιοδήποτε στοιχείο μας βεβαιωνόμαστε ότι είμαστε όντως στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρίας, ότι στο κάτω μέρος του browser υπάρχει ένα λουκετάκι και ότι η διεύθυνση αρχίζει με https://.

7. Δεν κλικάρουμε με το ποντίκι μας σε διευθύνσεις ιστοχώρων που μας δίνονται σε ύποπτα emails ή emails που λαμβάνουμε από άγνωστες πηγές, γιατί ενδέχεται να μας κατευθύνουν σε εικονικές ιστοσελίδες που μοιάζουν με την πρωτότυπη της εταιρίας από όπου απατεώνες θα προσπαθήσουν να μας αποσπάσουν προσωπικά δεδομένα. Για αυτό, γράφουμε πάντα από μόνοι μας στον browser την διαδικτυακή διεύθυνση (URL) της εταιρίας που θέλουμε να επισκεφθούμε.

8. Αποφεύγουμε να κάνουμε ηλεκτρονικές συναλλαγές από υπολογιστές τρίτων ή δημόσια προσβάσιμους (π.χ. από Ίντερνετ καφέ). Επίσης, αν παραπάνω από ένας χρήστης έχει πρόσβαση στον υπολογιστή που χρησιμοποιούμε, καλό θα ήταν να απενεργοποιήσουμε τη δυνατότητα απομνημόνευσης κωδικών του browser μας, και πριν φύγουμε από τον υπολογιστή να σβήσουμε το ιστορικό πλοήγησης (history) και τα cookies.

9. Φυλάσσουμε τους κωδικούς μας σε ασφαλές μέρος. Δεν χρησιμοποιούμε για κωδικό ονόματα οικείων μας, ημερομηνίες γέννησης, επετείων κ.λπ. που εύκολα μπορεί να μαντέψει κανείς.

10. Αν έχουμε επιφυλάξεις για τη χρήση πιστωτικής κάρτας για τις ηλεκτρονικές μας συναλλαγές, μπορούμε να προμηθευτούμε μια από τις προπληρωμένες κάρτες που κυκλοφορούν στην αγορά και στις οποίες ελέγχουμε οι ίδιοι το ανώτατο χρηματικό όριο συναλλαγών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου