''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009

Έκθεση για τους "εχθρούς" του ίντερνετ από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορ


Έκθεση για τα κρούσματα λογοκρισίας και τους περιορισμούς στο διαδίκτυο είτε από κρατικούς φορείς είτε από τους παρόχους διαδικτυακών υπηρεσιών έδωσε στη δημοσιότητα η οργάνωση "Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα" (RSF) με αφορμή τη χθεσινή ημέρα κατά της διαδικτυακής λογοκρισίας.

Σε συνεργασία με τη Διεθνή Αμνηστία, η οργάνωση RSF απηύθυνε έκκληση στις εταιρείες Yahoo, Google και Microsoft να δώσουν σε όλους τους χρήστες του ίντερνετ μία ημέρα χωρίς λογοκρισία στις αναζητήσεις και στους κατόχους ιστολογίων.

Η έκκληση έγινε με αφορμή τη συνεργασία των τριών εταιρειών με τις κινεζικές αρχές για την παράδοση των στοιχείων αντιφρονούντα ακτιβιστή, την λειτουργία μηχανών αναζήτησης που λογοκρίνουν τα αποτελέσματα και την καταπίεση της ελεύθερης έκφρασης.

Η έρευνα των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα εξέτασε τα φαινόμενα λογοκρισίας και κρατικής καταστολής σε 22 χώρες.

Από αυτές οι 12 έχουν επιβάλλει εξαιρετικά περιοριστικά μέτρα κατά της χρήσης του ίντερνετ και είτε δεν επιτρέπουν την πρόσβαση στον πληθυσμό τους είτε την επιτρέπουν με πολύ μεγάλους περιορισμούς.

Πρόκειται για την Αίγυπτο, το Βιετνάμ, τη Βόρεια Κορέα, το Ιράν, την Κίνα, την Κούβα, την Μιανμάρ, την Ουζμπεκιστάν, τη Σαουδική Αραβία, τη Συρία, το Τουρκμενιστάν και την Τυνησία.

Στις χώρες καταλογίζεται και η συστηματική δίωξη των ενοχλητικών χρηστών του διαδικτύου.

Επίσης για άλλες δέκα χώρες, μεταξύ τους η Αυστραλία και η Νότια Κορέα, οι RSF συνιστούν αυξημένη προσοχή λόγω εξελίξεων που μπορεί να θέσουν εν αμφιβόλω την ελεύθερη έκφραση στο ίντερνετ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου