''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009

Η Σελήνη χαρτογραφήθηκε πριν από τον Γαλιλαίο


Εδώ και 4 αιώνες, θεωρείται ο πατέρας της σύγχρονης αστρονομίας. Ο Γαλιλαίος περνούσε ώρες ατελείωτες κοιτώντας μέσα από το τηλεσκόπιό του για να μπορέσει να δημιουργήσει λεπτομερείς χάρτες της Σελήνης και μετέπειτα να βοηθήσει να διαψεύσει τη μάλλον αλαζονική αντίληψη ότι η Γη ήταν το κέντρο του σύμπαντος.


Φαίνεται, όμως, πως ο λόγος για τον οποίο έγινε διάσημος ο Ιταλός φιλόσοφος ίσως να οφείλεται περισσότερο στην αυτοπροβολή του τον 17ο αιώνα παρά στην ιστορική του πρωτοτυπία.

Σύμφωνα, λοιπόν, με νεώτερα στοιχεία, ένας ταπεινός και λιγότερο γνωστός Άγγλος φαίνεται να είναι αυτός που χαρτογράφησε τη Σελήνη και τελείως συμπτωματικά πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο που μας προσέφερε την πατάτα.

Ο Τόμας Χάριοτ φαίνεται πως έδειξε σε όλον τον κόσμο πώς είναι η επιφάνεια της Σελήνης έξι μήνες πριν ο Γαλιλαίος να καλέσει τον κόσμο να δει τους χάρτες του, τον Δεκέμβριο του 1609.

Χρονολογημένα έγγραφα αποδεικνύουν πως ο Χάριοτ είχε ήδη σχεδιάσει τον χάρτη του τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς. Το τηλεσκόπιό του ήταν εξίσου ισχυρό με αυτό του Γαλιλαίου, αλλά ο εγωισμός του ήταν σαφώς μικρότερος.

Όσο καιρό, λοιπόν, ο Ιταλός απολάμβανε όλη τη δόξα για την «ανακάλυψη» της επιφάνειας της Σελήνης, ο Άγγλος συνέχισε σιωπηλά να χαζεύει τα αστέρια και να χαρτογραφεί τα τοπία της Σελήνης.

Όπως ανακοινώθηκε, οι χάρτες αυτοί της Σελήνης θα παρουσιαστούν και δημόσια, σηματοδοτώντας την έναρξη του Παγκόσμιου Έτους Αστρονομίας.

Οι χάρτες, που φυλάσσονται στα Αρχεία του Δυτικού Σάσεξ, φανερώνουν τη γοητεία που ένιωθε ο Χάριοτ για τη Σελήνη και δίνουν σημαντικά στοιχεία για το ότι ο Χάριοτ κέρδισε την κούρσα χαρτογράφησης του διαστήματος πριν από τόσα χρόνια.

Το πρώτο του σχέδιο χρονολογείται στις 26 Ιουλίου 1609. Ο Γαλιλαίος φαίνεται πως ακόμα προσπαθούσε να συγκεντρωθεί. Ο αστρονόμος και παρουσιαστής Σερ Πάτρικ Μουρ, δήλωσε στο BBC πως το σχέδιο του 1609 είναι ένα «αριστούργημα». Και πρόσθεσε: «Ο Χάριοτ είδε τα βουνά, τους κρατήρες και τις λεγόμενες θάλασσες. Είναι πραγματικά υπέροχο και σίγουρα πολύ καλύτερο από του Γαλιλαίου.»


Οι κυνικοί ίσως πουν ότι ο Χάριοτ προχρονολόγησε με δεξιοτεχνία τα σχέδιά του, με την ελπίδα τα επιτεύγματά του να αναγνωριστούν από τις μεταγενέστερες γενεές. Σύμφωνα, όμως, με όλες τις απόψεις, ο Άγγλος δεν ήταν τέτοιου είδους άνθρωπος. Ο Χάριοτ, ο οποίος είχε σπουδάσει στην Οξφόρδη, είχε καταφέρει να αποκτήσει μία τεράστια περιουσία από μόνος του και δεν αναζητούσε τη δόξα.

Ο Σερ Γουόλτερ Ράλεϊ αναγνώρισε τη μεγαλοφυΐα του και τον προσέλαβε ως καθηγητή μαθηματικών. Ο Γαλιλαίος ήταν σχετικά φτωχός και αναζητούσε πάντα τη δημοσιότητα και την αναγνώριση.

Τα σχέδια του Χάριοτ βρέθηκαν στο Σάσεξ μέσω του Petworth House από τον Λόρδο Έγκρεμοντ και έχει αναλάβει να τα φυλάσσει, ενώ έχει σκοπό να πραγματοποιήσει μία έκθεση στο Τσίτσεστερ αυτό το καλοκαίρι.

Η αρχειοθέτης του Δυτικού Σάσεξ, Άλις ΜακΚάν, δήλωσε: «Ελπίζω πως αυτή η έκθεση θα συμβάλει ώστε να τύχει της αρμόζουσας αναγνώρισης από το κοινό ως ένας από τους λαμπρότερους επιστήμονες στις αρχές του 17ου αιώνα.»

Στην έκθεση θα συμπεριληφθούν και τα πρωτότυπα σχέδια του Χάριοτ των δορυφόρων του Δία και του κομήτη Χάλεϊ.

Όσο για την πατάτα που αναφέρθηκε στην αρχή, ο Χάριοτ φρόντισε να φυλάξει μία κατά τη διάρκεια μίας έκθεσης το 1585 στη Βιρτζίνια και την επανεμφάνισε τον Ιούλιο της επόμενης χρονιάς, όπου την έδωσε στον Ράλεϊ για να την καλλιεργήσει σε ιρλανδικό έδαφος.

Daily MaiI

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου