''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009

Σύγκριση εμπειριών γονέων-ιδιοκτητών σκύλων



Οι ιδιοκτήτες σκύλων έχουν την ίδια συναισθηματική εμπειρία από το αγαπημένο κατοικίδιό τους με αυτήν που έχουν οι γονείς από τα παιδιά τους, όπως καταδεικνύει μια νέα ιαπωνική επιστημονική έρευνα.

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, ο λόγος για την εμπειρία αυτή είναι ότι όταν οι άνθρωποι παίζουν με τον αγαπημένο τους σκύλο, αυτό που συμβαίνει στο σώμα τους χωρίς να το συνειδητοποιούν είναι ότι αυξάνεται αισθητά (μέχρι και 20%) η ποσότητα της ορμόνης ωκυτοκίνης, που συνδέεται με το ζευγάρωμα, τη δημιουργία συναισθηματικών δεσμών, τη ρομαντική αγάπη και τη φροντίδα των παιδιών. Η ωκυτοκίνη επίσης μειώνει το στρες, καταπολεμά την κατάθλιψη και αυξάνει την εμπιστοσύνη.

Οι βιολόγοι Μίχο Ναγκασάγουα και Τακεφούμι Κικουσούι του πανεπιστημίου Αζούμπα ανέλυσαν δείγματα ούρων από ιδιοκτήτες σκύλων πριν και μετά το παιγνίδι με το σκύλο τους - το οποίο βιντεοσκόπησαν - και διαπίστωσαν ότι είχαν αυξημένα επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης. Μάλιστα, τα επίπεδα της ορμόνης ήταν περισσότερο αυξημένα, όσο περισσότερη ώρα είχαν κοιτάξει το σκύλο τους στα μάτια.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η αύξηση της ωκυτοκίνης μπορεί να εξηγήσει γιατί το παιγνίδι με τον αγαπημένο σκύλο μπορεί να φτιάξει τη διάθεση κάποιου, να μειώσει το άγχος και την κατάθλιψή του.

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι η ωκυτοκίνη έπαιξε ρόλο στην εξημέρωση των σκύλων (από τους λύκους), που έκαναν οι άνθρωποι πριν περίπου 15.000 χρόνια. Η σχετική έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Hormones and Behaviour" (Ορμόνες και Συμπεριφορά).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου