''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2009

Μαθητικό λάπτοπ των... 10 δολαρίων σχεδιάζει η Ινδία


Ο φορητός θα πωλείται σε μαθητές και σπουδαστές (φωτ. αρχείου)

Ο φορητός θα πωλείται σε μαθητές και σπουδαστές (φωτ. αρχείου)ΑΠΕ

Νέο Δελχί: Σε μια φιλόδοξη προσπάθεια να βελτιώσει τις τεχνολογικές δεξιότητες εκατομμυρίων μαθητών και σπουδαστών της, η Ινδία παρουσίασε σχέδιο για τη μαζική παραγωγή ενός φορητού υπολογιστή κόστους μόλις 10 δολαρίων.

Το κρατικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με προϋπολογισμό 46 δισ. ρουπίες (740 εκατ. δολάρια), εγκαινιάστηκε την Τρίτη στη νότια πόλη του Τιρουπάτι, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Το μόνο που έχει γίνει γνωστό για τις τεχνικές προδιαγραφές του υπολογιστή είναι ότι θα διαθέτει μνήμη 2 Gigabyte και δυνατότητα ασύρματης δικτύωσης. Οι υπεύθυνοι του προγράμματος δεν έχουν παρουσιάσει κάποιο πρωτότυπο του συστήματος, ούτε έχουν εξηγήσει πώς μπορεί να παραχθεί με τόσο χαμηλό κόστος.

Μια από τις βασικότερες απαιτήσεις είναι πάντως η χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, καθώς ο φορητός προορίζεται και για αγροτικές περιοχές με αναξιόπιστο δίκτυο ηλεκτροδότησης και περιορισμένες ή ανύπαρκτες υποδομές πρόσβασης στο Διαδίκτυο.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ινδός γραμματέας Ανώτερης Εκπαίδευσης Ρ.Π.Αγκραβαλ δήλωσε στα τοπικά μέσα ότι ο φορητός θα είναι έτοιμος σε διάστημα περίπου έξι μηνών. «Όταν ολοκληρωθούν οι δοκιμές, ο υπολογιστής θα είναι διαθέσιμος σε εμπορική βάση [...] Θα κοστίζει 10 αμερικανικά δολάρια. Αν οι γονείς θέλουν να προσφέρουν κάτι στα παιδιά τους, θα τους είναι εύκολο να τον αγοράσουν» είπε.

Το Νέο Δελχί είχε προηγουμένως απορρίψει πρόταση για την προμήθεια του λεγόμενου «φορητού των 100 δολαρίων», τον οποίο προωθεί η οργάνωση «Ένας Φορητός Ανά Παιδί» (OLPC), με επικεφαλής τον Νίκολας Νεγκροπόντε του ΜΙΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου