''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009

Οι διαφημιστικές πινακίδες αποκτούν τα δικά τους μάτια


Η νέα μέθοδος εξετάζει τις αλληλεπιδράσεις 250 διαφορετικών πρωτεϊνών (φωτ. αρχείου)

Η νέα μέθοδος εξετάζει τις αλληλεπιδράσεις 250 διαφορετικών πρωτεϊνών (φωτ. αρχείου)Associated Press

Λονδίνο: Μια νέα βιοχημική εξέταση για την οποία εξασφάλισε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας νοσοκομείο του Καναδά θα μπορούσε να βοηθά τους γιατρούς να προβλέπουν ποια περιστατικά καρκίνου του μαστού χρειάζονται επιθετική αντιμετώπιση και ποια όχι.

Η μέθοδος που αναπτύχθηκε στο Νοσοκομείο «Όρος Σινά» του Τορόντο βασίζεται στην ανάλυση των περίπλοκων αλληλεπιδράσεων ανάμεσα σε πρωτεΐνες των καρκινικών κυττάρων.

Η νέα εξέταση επέτρεψε στους ερευνητές να προβλέψουν με ακρίβεια 82% ποιες ασθενείς θα έχαναν τελικά τη ζωή τους από τον καρκίνο. «Προσεγγίσαμε τον καρκίνο ως πρόβλημα στον τρόπο με τον οποίο οι πρωτεΐνες επικοινωνούν μεταξύ τους, ή στον τρόπο με τον οποίο οι πρωτεΐνες αλληλεπιδρούν σε δίκτυα» εξήγησε στο Reuters ο Τζεφ Ράνα, επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature Biotechnology.

Η ομάδα του Δρ Ράνα χρησιμοποίησε σύγχρονες τεχνικές υπολογιστικής βιολογίας για να εξετάσει δείγματα καρκινικού ιστού από 350 ασθενείς στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Αρχικά εξετάστηκαν 30.000 διαφορετικές αλληλεπιδράσεις ανάμεσα σε 8.000 πρωτεΐνες, από τις οποίες οι 250 αποδείχθηκαν οι πιο σημαντικές όσον αφορά την πρόγνωση.

Πολλές από τις πρωτεΐνες αυτές έχουν ρυθμιστική δράση, δηλαδή ελέγχουν τη λειτουργία άλλων γονιδίων και πρωτεϊνών.

Ο προσδιορισμός αυτής της βιοχημικής «υπογραφής» του καρκίνου στα αρχικά στάδια της ασθένειας θα επέτρεπε την εξατομίκευση της θεραπείας ώστε να μεγιστοποιηθεί η πιθανότητα επιβίωσης, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Το Νοσοκομείο «Όρος Σινά» εξασφάλισε πατέντα και η ομάδα του Δρ Ράνα έχει ήδη ιδρύσει την εταιρεία DyNeMo Biosystems για την εμπορική αξιοποίηση της μεθόδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου