''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2009

Απειλή το αλμυρό νερό στον Γάγγη



Εξαιτίας της ανόδου της στάθμης της θάλασσας αλμυρό νερό ρέει στον Γάγγη, το μεγαλύτερο ποτάμι της Ινδίας, απειλώντας έτσι το οικοσύστημά του και μετατρέποντας σε άγονη γη τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπως προειδοποίησε εμπειρογνώμονας των κλιματικών αλλαγών.

Μελέτη του Πανεπιστημίου της Κολκάτα αποκάλυψε την ανάπτυξη στον Γάγγη μανγκρόβιων δένδρων (ριζοφόρος η μάγκλη), του μοναδικού δέντρου που φύεται στις θάλασσες, δήλωσε ο Πρανάμπες Σανιάλ, αντιπρόσωπος στην ανατολική Ινδία της Εθνικής Υπηρεσίας Διαχείρισης της Παράκτιας Ζώνης (NCZMA).

Η στάθμη της θάλασσας σε ορισμένα σημεία του Κόλπου της Βεγγάλης αυξάνεται κατά 3,14mm ετησίως, έναντι της ετήσιας ανόδου κατά 2mm της στάθμης των θαλασσών παγκοσμίως, απειλώντας τις «χαμηλές» περιοχές της ανατολικής Ινδίας.

Εμπειρογνώμονες του κλίματος είχαν προειδοποιήσει και πέρυσι ότι, καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται, η Ινδία, στην οποία κατοικεί το ένα έκτο της ανθρωπότητας, θα πλήττεται συχνά από σοβαρές φυσικές καταστροφές όπως πλημμύρες και καταιγίδες, αλλά και από περισσότερες ασθένειες και πείνα.

Ο Σανιάλ και εκπρόσωποι της Ωκεανογραφικής Υπηρεσίας στο Πανεπιστήμιο Τζανταβπούρ της Κολκάτα, εντόπισαν με έκπληξη τα μανγκρόβια δέντρα, ένα σπάνιο φαινόμενο κατά μήκος του Γάγγη, όπου βρίσκεται η Κολκάτα, η μεγαλύτερη πόλη της ανατολικής Ινδίας με 12 εκατομμύρια κατοίκους.

«Μάς εξέπληξε η παρουσία μανγκρόβιων δέντρων στις όχθες του ποταμού στην Κολκάτα και αυτό είναι ένα φαινόμενο ανησυχητικό», υπογράμμισε ο Σανιάλ καθηγητής στο παραπάνω πανεπιστήμιο.

Τα μανγκρόβια δέντρα τα συναντά κανείς συνήθως 100 χιλιόμετρα μακριά, στο αρχιπέλαγος Σουνταρμπάν, διασκορπισμένα σε έκταση 26.000 τετραγ. χλμ, στην περιοχή του μεγαλύτερου δέλτα στον κόσμο. Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο, η θάλασσα είχε κάποτε φθάσει ως το βόρειο άκρο της Κολκάτα.

«Υπάρχουν φόβοι ότι αυτό που συνέβη πριν από 6.500 χρόνια ίσως συμβεί και πάλι και ήδη έχουμε εντοπίσει αρκετό αλμυρό νερό στο ποτάμι», τόνισε.

Ωστόσο, ο Μ. Λ. Μίνα, ανώτερος αξιωματούχος της περιβαλλοντικής υπηρεσίας του κρατιδίου της Δυτικής Βεγγάλης, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Κολκάτα δήλωσε ότι «δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει άμεσος λόγος ανησυχίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου