''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2008

SimCity Societies


Τα παιχνίδια SimCity ανέκαθεν αποτελούσαν τμήματα ενός εκ των σημαντικότερων και πλέων μνημειωδών franchises.


Μετρώντας πέντε τίτλους και έχοντας να επιδείξει ιστορία δεκαπέντε και πλέον ετών, η καλύτερη σειρά city building τίτλων πραγματοποιεί μια δυναμική επάνοδο πέντε περίπου χρόνια μετά από το τελευταίο της παιχνίδι -τουλάχιστον για PC, μιας και οι κάτοχοι DS είχαν την τύχη να απολαύσουν τη φετινή χρονιά το SimCity DS.

Το SimCity Societies λοιπόν, έρχεται να προσφέρει μια καθ όλα ολοκληρωμένη gameplay εμπειρία, χωρίς όμως να μοιάζει στο παραμικρό με τους... προγόνους του. Η Tilted Mill, βλέπετε, έβαλε όλη της την τέχνη, παρουσιάζοντάς μας ένα παιχνίδι που δεν έχει καμία σχέση με τα προηγούμενα της σειράς, προσφέρει εντούτοις τις ίδιες έντονες συγκινήσεις.

Αυτό που θα σας τραβήξει χωρίς δεύτερη σκέψη την προσοχή και μάλιστα από το installation του παιχνιδιού (με στοίχημα κι όλας!) είναι η δυναμική παρουσία της ελληνικής γλώσσας, καθώς το Societies είναι πλήρως εξελληνισμένο! Από τη συσκευασία και το manual, μέχρι τα menus, τις εντολές και τα tutorials τα πάντα στο SimCity Societies είναι στα ελληνικά!

Η δουλειά μάλιστα που έχει γίνει είναι αξιόλογη χωρίς ωστόσο, αυτό να σημαίνει ότι δεν εντοπίσαμε μερικά λαθάκια, ορθογραφικού -κυρίως- και συντακτικού -δευτερευόντως- χαρακτήρα.

Τα περισσότερα -αν όχι όλα- όμως δεν πρόκειται να υποπέσουν καν στην αντίληψή σας, αφήνοντάς σας με την ικανοποίηση που θα σας προσφέρει η -μετά από πολύ καιρό- απόλαυση ενός PC παιχνιδιού στα ελληνικά!


Όσον αφορά το παιχνίδι τώρα, τα πάντα σε αυτό συγκριτικά με το τελευταίο SimCity για PC έχουν αλλάξει, από τα menu μέχρι τα game mechanics, εντούτοις ο σκοπός σας είναι απλός και φυσικά παραμένει ο ίδιος: καλείστε να δημιουργήσετε εκ του μηδενός την πόλη των ονείρων σας και με σωστή διαχείριση των resources της να τη βοηθήσετε να ζήσει μέρες ευημερίας, άνθησης και δόξας.

Ειδικά στο συγκεκριμένο SimCity δε θα δυσκολευτείτε ιδιαίτερα να το καταφέρετε μιας και όλες οι διαδικασίες έχουν γίνει πολύ πιο αναλυτικές και ρεαλιστικές, επιτρέποντάς σας κατ αυτόν τον τρόπο να προχωρήσετε σε σωστές επενδύσεις των χρημάτων σας.

Προκειμένου να πετύχετε όμως όλα τα παραπάνω, θα πρέπει να έχετε διαρκώς το νου σας στις δύο σειρές κουμπιών που βρίσκονται στο κάτω μέρος της οθόνης σας. Η πρώτη έχει να κάνει με τη δημιουργία/ καταστροφή κτηρίων, δρόμων, μονάδων κλπ.

Από εδώ βλέπετε την ανεργία και την επάρκεια του δικτύου ηλεκτρισμού της πόλης σας καθώς και την ψυχολογική κατάσταση των κατοίκων σας. Η δεύτερη μπάρα που είναι δεξιά της πρώτης, διαθέτει έξι κουμπάκια/ φίλτρα που συνοψίζονται στα ακόλουθα: παραγωγικότητα, ευημερία, δημιουργικότητα, πνευματικότητα, εξουσία και γνώση.

Μεγέθυνση
 
Θα πρέπει να γνωρίζετε πως οτιδήποτε προσθέτετε στην πόλη σας, θα την επηρεάζει με τον τρόπο του, αυξομειώνοντας κάποιο ή κάποια από τα προαναφερθέντα φίλτρα. Σε πολλές περιπτώσεις, ένα κτήριο δεν πρόκειται να λειτουργήσει εφ όσον η προσφορά σε ένα φίλτρο είναι μικρότερη της ζήτησης.



Επί παραδείγματι, προκειμένου να χτίσετε ένα εργοστάσιο σοκολάτας, θα χρειαστείτε 8 πόντους δημιουργικότητας, τους οποίους αν δεν έχετε μπορείτε να τους πάρετε εύκολα κατασκευάζοντας μία δημόσια τοιχογραφία. Το interface του SimCity Societies είναι ιδιαίτερα εύχρηστο και σας επιτρέπει με ελάχιστα κλικ να έχετε πρόσβαση σε κάθε menu και λειτουργία που αφορά την πόλη σας.

Πέραν των κλασσικών, υπάρχουν επιπρόσθετοι πίνακες που σας ενημερώνουν σχετικά με τα επίπεδα εγκληματικότητας, υγείας, παραγωγικότητας, τους ξεχωριστούς sims της πόλης σας κλπ. Η κάμερα ρυθμίζεται με το scroll του ποντικιού (ή εναλλακτικά από τον mini map κάτω αριστερά στην οθόνη σας) με τα zoom levels της να σας προσφέρουν τη δυνατότητα για πανοραμικά πλάνα ή ενδελεχή παρακολούθηση των κατοίκων της πόλης σας σαν άλλος... Big Brother.

Μεγέθυνση
 
Μιας και τους αναφέραμε, αξίζει να πούμε ότι κλικάροντας πάνω σε κάθε «sim» ανοίγει -όπως συμβαίνει και με τα κτήρια- μία καρτέλα που περιέχει πληροφορίες για το προφίλ, τη δουλειά, τις αγορές και τη διάθεση του εν λόγω αστού, ενημερώνοντάς σας έτσι από πρώτο χέρι για την κατάσταση των δημοτών σας.


Επιστρέφοντας και πάλι στα της κάμερας, αυτό που θα σας προβληματίσει είναι η σε πολλές περιπτώσεις «σπαστή» της κίνηση, είτε κάνοντας zoom είτε, απλά, μετακινώντας τη πάνω από την πόλη σας.

Το ζήτημα αυτό κατατάσσεται σε μία γενικότερη ακολουθία προβλημάτων που έχουν να κάνουν με τα γραφικά του παιχνιδιού. Παρότι είναι πανέμορφα, με ζωντανά χρώματα και πρωτόγνωρη λεπτομέρεια, κάνοντας ακόμα και την πιο άχαρη πόλη να μοιάζει κουκλίστικη, είναι ιδιαιτέρως βαριά ταλαιπωρώντας έτσι την κάρτα γραφικών σας που θα πασχίζει να τα απεικονίσει σε όλο τους το μεγαλείο.

Εξαιτίας αυτής της επιβάρυνσης και ειδικά αν έχετε επιλέξει τα υψηλότερα επίπεδα λεπτομερειών και τα πάσης φύσεως visual effects αδιαφορώντας για την άποψη του συστήματός σας πάνω στο θέμα, πολλές φορές θα σας δημιουργηθεί η εντύπωση ότι το όλο παιχνίδι αποκρίνεται ένα «κλικ» πιο μετά από ότι θα έπρεπε. Σε γενικές γραμμές, μην περιμένετε τα απλοϊκά γραφικά των παλαιότερων SimCity.

Το Societies δίνει βάση στη λεπτομέρεια, ικανοποιώντας και τους πιο απαιτητικούς στον τομέα αυτό, ζητώντας βέβαια και την ανάλογη υπολογιστική ισχύ.

Μεγέθυνση
 
Πέραν των γραφικών υπάρχει και ο ήχος, μόνο που εδώ δεν υπάρχει κάτι για να αναφέρουμε. Τα ηχητικά εφέ δε συγκρίνονται με αυτά της... Πατησίων, απόγευμα Παρασκευής, ωστόσο είναι συμπαθητικά ενώ το soundtrack υπάρχει για να συμπληρώνει τη σιγή όποτε χρειάζεται.


Παίζοντας το SimCity Societies και πληρώντας παράλληλα ορισμένες προϋποθέσεις, θα αποκτήσετε πρόσβαση και σε ορισμένα bonus κτήρια/ στοιχεία καθώς και rewards τα οποία θα συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη της πόλης σας.

Για δική σας βοήθεια, το παιχνίδι έχει τα κτήρια χωρισμένα σε κατηγορίες, ανάλογα με το ύφος τους. Αυτό φυσικά δε σας αποτρέπει από το να συμπεριλάβετε στην πόλη σας οικοδομήματα διαφορετικού στυλ, αρκεί να αρέσει σε εσάς.

Η ποικιλία των κτηρίων είναι επαρκέστατη και συμβάλλει στη δημιουργία μοναδικών πόλεων, ακόμα κι αν αυτές είναι του ίδιου τύπου. Ακόμα κι αν δε μείνετε όμως ευχαριστημένοι από τα όσα έχει να σας προσφέρει το SimCity Societies, μπορείτε κάνοντας ένα register το αντίγραφό σας να μπείτε στο site του παιχνιδιού και να κατεβάσετε υλικό που έχουν ανεβάσει οι ίδιοι οι παίκτες αυξάνοντας έτσι τις επιλογές σας!

Σε γενικές γραμμές το SimCity Societies μας άφησε πάρα πολύ καλές εντυπώσεις. Πρόκειται για έναν τίτλο που φροντίζει και την παραμικρή λεπτομέρεια σε κάθε τομέα, προσπαθώντας -και επιτυγχάνοντας τελικά- να μην αφήσει κανέναν παραπονεμένο.

Ο τρόπος «λειτουργίας» μίας πόλης είναι ο καλύτερος που έχουμε δει, επιτυγχάνοντας υψηλά επίπεδα ρεαλισμού χωρίς να γίνεται κουραστικός ή βαρετός.

Ακόμα και τα γραφικά τα οποία με το «ειδικό τους βάρος» θα ταλαιπωρήσουν το σύστημά σας, είναι ιδιαιτέρως προσεγμένα, λεπτομερή και χαριτωμένα, συντελώντας σε ένα εξαίρετο οπτικό αποτέλεσμα. Στα υπέρ του παιχνιδιού καταγράφεται ο οικολογικός του χαρακτήρας (κατόπιν συμφωνίας EA και BP για την προώθηση της καμπάνιας για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα) και φυσικά η ύπαρξη ελληνικής γλώσσας σε συσκευασία, manual και στο ίδιο το παιχνίδι!

Συνοπτικά, πρόκειται για έναν από τους πληρέστερους sim/ tycoon τίτλους που έχουμε δει τον τελευταίο καιρό και για έναν άξιο συνεχιστή της ιστορίας των SimCity που θα είναι κρίμα να χάσετε.

-------------------------------------------------------------------------------------

Η γνώμη μας:

Χωρίς να είμαι ο κατάλληλος να κρίνω πιστεύω πως είναι το καλύτερο παιχνίδι της σειράς SimCity, εγώ πάντως σύγουρα θα το πάρω !

The BlogK




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου