''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2008

Εκπαίδευση με παιχνίδι για αυτιστικά παιδιά

Ένα εκπαιδευτικό λογισμικό παρακολούθησης της μαθησιακής και ψυχολογικής κατάστασης των παιδιών με αυτιστικές δυσλειτουργίες, παρουσίασε η Επιτροπή Ερευνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου


Η Επιτροπή Ερευνών του ΑΠΘ παρουσίασε στο πλαίσιο της ΔΕΘ ένα εκπαιδευτικό λογισμικό παρακολούθησης της μαθησιακής και ψυχολογικής κατάστασης των παιδιών με αυτισμό, μέσα από τη διαδικασία του παιχνιδιού, ακόμη και όταν γονείς ή εκπαιδευτικοί βρίσκονται μακριά.

Το λογισμικό περιλαμβάνει δύο πρακτικές λειτουργίες: παιχνίδι με εικόνες και ερωτήσεις και παιχνίδι με αντικείμενα και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 4 ετών έως και δημοτικού, που βρίσκονται στο αρχικό στάδιο του προβλήματος.

Στη διάρκεια του παιχνιδιού το παιδί φορά ένα βραχιολάκι, το οποίο καταγράφει τις βιολογικές αντιδράσεις του (ταχυπαλμία, εφίδρωση, εκνευρισμό, στρες κ.α.) και προσαρμόζει έτσι το παιχνίδι στις ανάγκες του, μειώνοντας το επίπεδο δυσκολίας. Την ίδια στιγμή καταγράφονται σε φάκελο οι αντιδράσεις και οι επιδόσεις του παιδιού, τις οποίες μπορεί να παρακολουθήσει ο γιατρός ή ο γονέας του.

Στη διάρκεια του παιχνιδιού ένα ρομποτάκι παρακολουθεί ως σιωπηλός σύντροφος την εξέλιξη και επιβραβεύει το παιδί σε κάθε επιτυχία του, κάτι που συμβάλλει στην ψυχολογική του εξέλιξη.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών, αντιπρύτανης, Σταύρος Πανάς, δήλωσε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό εκπαιδευτικό εργαλείο στα χέρια δασκάλων στα Σχολεία Ειδικής Αγωγής και πρόσθεσε ότι ήδη το ενδιαφέρον των γονιών με αυτιστικά παιδιά είναι πολύ μεγάλο.

The BlogK

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου