''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2008

H επόμενη ευρυζωνική γενιά στην Ευρώπη


Μια τεράστια ερευνητική προσπάθεια στην Ευρώπη οδηγεί πλέον στην επόμενη γενιά ευρυζωνικών υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής, με ταχύτητες δεκάδων Mbits ανά δευτερόλεπτο σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες   

Μια τεράστια ερευνητική προσπάθεια στην Ευρώπη οδηγεί πλέον στην επόμενη γενιά ευρυζωνικών υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής, με ταχύτητες δεκάδων Mbits ανά δευτερόλεπτο σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Και είναι μόνο η αρχή. Ακόμα και η κάποτε αδιανόητη ταχύτητα των 100 Mbits/sec έχει πια γίνει οικονομικά εφικτή και άρχισε η υλοποίησή της.

Στον πυρήνα βρίσκονται το χρηματοδοτούμενο με 30 εκατ. ευρώ από την ΕΕ πρόγραμμα MUSE (Multi-Service Access Everywhere - Καθολική Πρόσβαση Πολλαπλών Υπηρεσιών) και η στρατηγική "Ευρυζωνικότητα για όλους" (Broadband4All), που χρηματοδοτήθηκε από το 6ο Πρόγραμμα-Πλαίσιο για την Έρευνα και Ανάπτυξη της ΕΕ.

Πριν δύο χρόνια οι κορυφαίες ευρωπαϊκές εταιρίες τηλεπικοινωνιών και Ίντερνετ, σε συνεργασία με τα ευρωπαϊκά ερευνητικά ινστιτούτα, ολοκλήρωσαν την πρώτη φάση του MUSE, καταλήγοντας σε ένα νέο τύπο "αρχιτεκτονικών" προδιαγραφών για την ευρυζωνική τεχνολογία με την ονομασία GSB (Global System for Broadband), επιτυγχάνοντας έτσι συναίνεση για το πώς πρέπει να προχωρήσει η εφαρμογή της νέας ευρυζωνικής τεχνολογίας. Αυτός ο "οδικός χάρτης" που χάραξε το MUSE, κέρδισε την υποστήριξη της βιομηχανίας, με συνέπεια να ενθαρρύνει την αύξηση των επενδύσεων στο χώρο αυτό.

Ήδη στο Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Βρετανία, τη Γερμανία και άλλες χώρες, υπάρχουν πάροχοι που προσφέρουν την τεχνολογία vDSL (Very High Speed Digital Subscriber Line), το διάδοχο του ADSL, με ταχύτητες που φθάνουν τα 100 Mbits/sec. Η νέα αρχιτεκτονική του GSB έχει εφαρμογή στα πάντα, από την τριπλή πρόσβαση (triple play access - φωνή, Ίντερνετ, τηλεόραση) μέχρι τη σταθερή ασύρματη τηλεφωνία και τις οπτικές ίνες.

Τελικά όλα τα δίκτυα - και τα καλωδιακά- θα εξελιχθούν σε δίκτυα οπτικών ινών (εγκαταλείποντας τα παραδοσιακά χάλκινα καλώδια), που πλέον θα είναι η βασική τεχνολογία. Η δεύτερη φάση του προγράμματος MUSE, που βρίσκεται σε εξέλιξη, αποσκοπεί στην ανάπτυξη της πληθώρας εφαρμογών που επιτρέπει η αρχιτεκτονική GSB, σύμφωνα με την ICT Results, όπως η τηλεοπτική μετάδοση μέσω Ίντερνετ (IPTV), σύγκλιση βίντεο και τηλεφωνικών κλήσεων κ.α.

The BlogK
 
                                                                                                            

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου