''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2008

Από τη ζάχαρη στη... βενζίνη!


Τα βιοκαύσιμα έχουν διαφημιστεί ως η ελπιδοφόρος εναλλακτική λύση του πετρελαίου. Η βιομηχανία, οι κυβερνήσεις και οι επιστημονικοί θιασώτες των βιοκαυσίμων υποστηρίζουν ότι θα χρησιμεύσουν ως εναλλακτική λύση για τη πετρελαϊκή κρίση.     

Μετά από πρόσφατες έρευνες, δυο ανεξάρτητες ερευνητικές ομάδες ανακοίνωσαν ότι κατάφεραν να μετατρέψουν επιτυχώς τη ζάχαρη, που προέρχεται από γεωργικά υπολείμματα και φυτά σε καύσιμη ύλη.


Ο χημικός μηχανικός Randy Cortright, οι συνάδελφοι του από την Virent Energy Systems of Madison, το Εθνικό Ίδρυμα Επιστήμης (NSF) και ερευνητές, όπως ο επιστήμονας James Dumesic από το πανεπιστήμιο του Γουισκόνσιν, ανακοίνωσαν ότι η ζάχαρη και οι αμυλούχες τροφές μπορούν να υποστούν επεξεργασία και να μετατραπούν σε εκμεταλλεύσιμη καύσιμη ύλη.

Το ίδρυμα NSF και άλλες ομοσπονδιακές χρηματοδοτούμενες υπηρεσίες προάγουν το όραμα των βιοκαυσίμων της επόμενης γενιάς,» σχολιάζει ο John Regalbuto, διευθυντής του προγράμματος Catalysis and Biocatalysis.

«Ακόμα και αν η ηλιακή και αιολική ενέργεια αναπτυχθούν και τα αυτοκίνητα γίνουν ηλεκτροκίνητα, θα χρειαζόμαστε πάντα βενζίνη, πετρέλαιο και γενικότερα καύσιμη ύλη. Οι διαδικασίες που ακολούθησαν αυτές οι ομάδες αποτελούν εξαιρετικό παράδειγμα του νέου δρόμου που ανοίχτηκε και θα βοηθήσει την εξέλιξη των βιοκαυσίμων.»


Η διαδικασία, η οποία ανακαλύφθηκε στις αρχές του 2006, ανακοινώθηκε στο συνέδριο Growing the Bioeconomy και χρηματοδοτήθηκε από το πανεπιστήμιο της Αϊόβα το 2008, είναι το αντικείμενο της ευρεσιτεχνίας που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Η ανακοίνωση αυτή ακολουθήθηκε αυτό το μήνα από τη δημοσίευση μιας ξεχωριστής ανακάλυψης της ίδιας διαδικασίας στο εργαστήριο του Dumesic. Ο προηγούμενος και οι συνεργάτες του ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα της έρευνας τους στο διαδίκτυο τη 18η Σεπτεμβρίου του 2008 στο περιοδικό ScienceExpress.

Το κλειδί στην όλη υπόθεση είναι μια διαδικασία που αναπτύχθηκε από τους Dumesic, Cortright και ονομάζεται «υδάτινη φάση αναμόρφωσης». Αναμιγνύοντας ένα διάλυμα νερού - ζάχαρης που προέρχεται από φυτά και αμυλούχες τροφές με μια σειρά υλικών – καταλυτών που επιταχύνουν τις αντιδράσεις χωρίς να θυσιάζονται στη διαδικασία, μόρια πλούσια σε άνθρακα διαχωρίζονται σε στοιχεία που ανασυνδέονται για να δημιουργήσουν πολλές από τις χημικές ουσίες που εξάγονται από το πετρέλαιο.

Σύμφωνα με τον Dumesic, ένα σημαντικό θέμα σε αυτή την προσέγγιση είναι ότι ανάμεσα στη ζάχαρη και τα τελικά προϊόντα υδρογονανθράκων, τα χημικά στοιχεία περνούν από ένα ενδιάμεσο στάδιο ως οργανική ύλη υγρής μορφής αποτελούμενης από οργανικά στοιχεία.

«Τα ενδιάμεσα προϊόντα συγκρατούν το 95% της ενέργειας της βιομάζας, όμως, μόνο το 40% της μάζας αυτής μπορεί να αναβαθμιστεί σε διαφορετικούς τύπους καυσίμων, όπως βενζίνη και ντίζελ,» αναφέρει ο Dumesic.


«Θα πρέπει να τονίσουμε επίσης ότι ο σχηματισμός αυτού του ενεργού ενδιάμεσου προϊόντος δεν απαιτεί εξωτερική πηγή υδρογόνου,» προσθέτει ο Dumesic.


Με την έρευνα και ανάπτυξη προσανατολίζονται στην παραγωγή βιοκαυσίμων 2ης γενιάς, τα οποία προέρχονται από λιγνοκυτταρινούχες πρώτες ύλες, όπως ξυλεία, αγροτικά και δασικά προϊόντα/υπολείμματα, καθώς και αστικά οργανικά υπολείμματα. Η εναλλακτική των «πράσινων» καυσίμων έχει προκαλέσει τεράστιο ενδιαφέρον τόσο στη ακαδημαϊκή κοινότητα όσο και στις βιομηχανίες.

Ο λόγος για αυτό οφείλεται στο ότι πρόκειται για ένα προϊόν το οποίο είναι συμβατό με την υπάρχουσα υποδομή και μπορεί να παραχθεί από φυτά ή γεωργικά υπολείμματα.

Παρότι θα χρειαστούμε ενδεχομένως αρκετά χρόνια έρευνας για την βελτίωση της διαδικασίας και την κλιμάκωση της παραγωγής, η υπόσχεση της παραγωγής βενζίνης και άλλων πετρελαϊκών παραγώγων από φυτά έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των βιομηχανιών.

«Η βοήθεια της οργάνωσης NSF μας βοήθησε να στρώσουμε το δρόμο για την τεχνική αλλά και βιομηχανική επιτυχία,» σχολιάζει ο Cortright, από το Virent.

«Οι επιστήμονές μας διαθέτουν χρόνια εμπειρίας στη διαδικασία “BioForming” και κινούμαστε πολύ γρήγορα προς την προώθηση της νέας τεχνολογίας στην αγορά. Αυτή τη στιγμή εργαζόμαστε για να εισάγουμε το ανανεώσιμο, πράσινο καύσιμο στις δεξαμενές καυσίμων όλου του κόσμου.»

The BlogK

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου