''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2008

Θα γίνουμε κάποτε αόρατοι;


Μια νέα θεωρία δύο Βρετανών επιστημόνων υποστηρίζει ότι μπορούμε να σχεδιάσουμε ένα νέο υλικό, που θα μας επιτρέψει να περνάμε απαρατήρητοι από τους άλλους. Το μυστικό είναι η αντανάκλαση του φωτός πίσω στο θεατή, χωρίς να τη μεταφορά πληροφοριών για ό,τι είδε 

Μια νέα θεωρία δύο Βρετανών επιστημόνων υποστηρίζει ότι μπορούμε να σχεδιάσουμε ένα νέο υλικό, που θα μας επιτρέψει να περνάμε απαρατήρητοι, σαν αόρατοι, από τους άλλους. Το μυστικό της "αορατότητας" είναι να κάνουμε το φως να αντανακλάται πίσω στο θεατή, χωρίς να του μεταφέρει πληροφορίες γι’ αυτό που είδε.

Οι καθηγητές Τζον Πέντρι και Γιένσεν Λι από το Imperial College του Λονδίνου, δημοσίευσαν την μελέτη τους "Κρυμμένοι κάτω από το χαλί: Μια νέα στρατηγική καμουφλαρίσματος", όπου περιγράφουν τις ιδιότητες ενός νέου υλικού, το οποίο θα κρύβει τα αντικείμενα από το ορατό φως.

Το νέο υλικό προϋποθέτει τη χρήση δομών, που συνήθως αποκαλούνται "μετα-υλικά", μικρότερων από το μήκος κύματος του φωτός. Το 2006 ερευνητές από το πανεπιστήμιο Duke "εξαφάνισαν" ένα αντικείμενο από φως με μήκος κύματος μερικών εκατοστών, χρησιμοποιώντας τέτοια μετα-υλικά με δομές μήκους χιλιοστών.

Φυσικά είναι πολύ δυσκολότερο να "εξαφανισθεί" ένα αντικείμενο από το φυσικό ορατό φως, το οποίο έχει πολύ μικρότερο μήκος κύματος, περίπου μισό μικρόμετρο (mμ), που είναι το ένα εκατομμυριοστό του μέτρου. Στην περίπτωση αυτή οι επιστήμονες πρέπει να δημιουργήσουν δομές μετα-υλικών με μήκος νανόμετρου (νm), που ισοδυναμεί με ένα δισεκατομμυριοστό του μέτρου, πράγμα που απαιτεί εφαρμογή μεθόδων της νανοτεχνολογίας, μέσω συνδυασμού στρωμάτων πυριτίας και πυριτίου, το καθένα από τα οποία αντανακλά διαφορετικά το προσπίπτον φως.

Το παραπάνω μίγμα υλικών, σύμφωνα με τους καθηγητές του Imperial College London, αναγκάζει το φως να κάνει στροφή 180 μοιρών, γυρνώντας πίσω από την κατεύθυνση ακριβώς που ήρθε! Το αποτέλεσμα λειτουργεί ως καθρέφτης. Όχι απλώς ο θεατής δεν βλέπει το αντικείμενο που κοιτάζει, αλλά στη θέση του βλέπει τον εαυτό του και μάλιστα από οποιαδήποτε γωνία. Ο παρατηρητής αποκομίζει έτσι μια αυταπάτη.

Αν και η τεχνολογία δεν έχει τελειοποιηθεί ακόμα, αποτελεί ένα βασικό βήμα προς το παλαιό όνειρο του ανθρώπου να γίνεται αόρατος μερικές φορές. Εκτιμάται ότι το κατάλληλο μετα-υλικό μπορεί να παραχθεί σε περίπου δύο χρόνια. Είναι προφανές ότι, μεταξύ άλλων, ο στρατός έχει δείξει τεράστιο ενδιαφέρον...

Στο ίδιο μήκος κύματος, αλλά χρησιμοποιώντας άλλη τεχνολογία, μια ερευνητική ομάδα των Τμημάτων Εφαρμοσμένης Φυσικής και Ηλεκτρομαγνητισμού από το ισπανικό πανεπιστήμιο της Γρανάδα, σε συνεργασία με ερευνητές των ΜΙΤ των ΗΠΑ, κατόρθωσαν να κρύψουν ένα αντικείμενο ή να το κάνουν αόρατο σε μια ορισμένη συχνότητα, μέσα σε ένα ηλεκτρομαγνητικό προσομοιωτή. Η εργασία τους δημοσιεύτηκε στο έγκυρο περιοδικό "Optics Express".


The BlogK

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου