''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2008

Σχεδόν ένα εκατομμύριο ανθρώπους το χρόνο σκοτώνει η ελονοσία

Γενεύη: Νέα μεθοδολογία που εφαρμόζεται για τον υπολογισμό των κρουσμάτων δείχνει ότι οι άνθρωποι που μολύνονται από ελονοσία κάθε χρόνο είναι λιγότεροι από ό,τι είχε εκτιμηθεί. Όμως ο αριθμός των θανάτων διατηρείται ο ίδιος -σχεδόν ένα εκατομμύριο σε παγκόσμιο επίπεδο το 2006.

Το βαρύτερο τίμημα πληρώνουν τα νήπια στην Αφρική, επισημαίνεται στη νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Το 2006 εκτιμάται ότι υπήρξαν 247 εκατομμύρια κρούσματα μεταξύ 3,3 δισεκατομμυρίων ανθρώπων που αντιμετωπίζουν κίνδυνο» γράφουν οι συντάκτες της Ετήσιας Έκθεσης για την ελονοσία.

Το 2008 η ασθένεια είναι ενδημική σε 109 χώρες, από τις οποίες οι μισές βρίσκονται στην Αφρική.

Η προηγούμενη εκτίμηση του ΠΟΥ, η οποία ανακοινώθηκε πριν από τρία χρόνια και χρησιμοποιείται από κυβερνήσεις και φαρμακευτικές εταιρείες, έκανε λόγο για 350 με 500 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις κάθε χρόνο.


«Η αλλαγή οφείλεται κυρίως σε βελτίωση των μεθόδων υπολογισμού. Δεν είναι γνωστό αν τα κρούσματα και οι θάνατοι μειώθηκαν πραγματικά το διάστημα 2004-2006» εξηγεί ανακοίνωση του ΠΟΥ την οποία αναμεταδίδει το Reuters.

Ο Οργανισμός, με έδρα τη Γενεύη, δέχτηκε πέρυσι επικρίσεις όταν αναθεώρησε τις εκτιμήσεις για τον αριθμό των φορέων του HIV από τα 40 στα 33 εκατομμύρια.

To AIDS, μαζί με την ελονοσία και τη φυματίωση, θεωρούνται σήμερα οι ασθένειες με τη σημαντικότερη επίπτωση σε όλο τον κόσμο.

Οι περισσότερες αφρικανικές χώρες απέχουν πολύ από την επίτευξη του στόχου για κάλυψη του 80% του πληθυσμού όσον αφορά τα τέσσερα βασικά στοιχεία κατά της ελονοσίας -κουνουπιέρες εμποτισμένες με εντομοκτόνο, φάρμακα, εξαέρωση εντός της κατοικίας και προληπτική θεραπεία στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι στόχοι αυτοί είχαν τεθεί από τον ΟΗΕ το 2005.

Μόνο το 26% των πολιτών σε 37 αφρικανικές χώρες έχουν λάβει εμποτισμένες με εντομοκτόνο κουνουπιέρες σε επαρκή ποσότητα για την προστασία τους. 

Τουλάχιστον τα μισά κρούσματα στην Αφρική καταγράφηκαν στη Νιγηρία, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, την Αιθιοπία, την Κένυα και την Τανζανία, προσθέτει η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Η ασθένεια προκαλείται από ένα παράσιτο που μεταδίδεται από τα κουνούπια, κυρίως του γένους Αnopheles.

The BlogK

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου