''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2008

Αυτοδημιουργούμενες μπαταρίες από ιούς!

Η παροχή ενέργειας για τις ηλεκτρονικές μικροσυσκευές του μέλλοντος μπορεί να προέρχεται από μικροσκοπικές μπαταρίες, σε μέγεθος περίπου μισού ανθρώπινου κυττάρου, που θα φτιάχνονται με τη βοήθεια ιών. Οι ερευνητές του πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ πιστεύουν ότι μπορεί να τις κατασκευάσουν χάρη στις νέες προόδους στην τεχνολογία των μπαταριών, που αναλύονται στα "Πρακτικά" της αμερικανικής Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών.

Χύνοντας ένα μίγμα του αβλαβούς γενετικά μεταλλαγμένου ιού Μ13 και του μετάλλου κοβαλτίου πάνω σε φιλμ σιλικόνης, η επιστημονική ομάδα, υπό την καθηγήτρια 'Αντζελα Μπέλτσερ, δημιούργησε μια εύκαμπτη μπαταρία-μινιατούρα, που μπορεί να αναπαραχθεί μαζικά και φθηνά. Θεωρητικά, η νέα τεχνολογία μπορεί, με την τεχνική της αποτύπωσης του νέου υλικού, να μετατρέψει σε συσκευή αποθήκευσης ενέργειας οποιαδήποτε επιφάνεια -από μεγάλους κομπιούτερ μέχρι μικρούς ανιχνευτές εμφυτευμένους στο ανθρώπινο σώμα για ιατρικούς λόγους. Μια τέτοια μπαταρία είναι άκρως εύκαμπτη και, επειδή μπορεί μέχρι και να διπλωθεί, θα μπορούσε ακόμα και να φοριέται πάνω σε ένα ρούχο.

Η τεχνολογία συνίσταται στο "σταμπάρισμα" ενός υλικού βάσης (όπως η σιλικόνη ή όποιου άλλου), έτσι ώστε ο αρνητικά φορτισμένος ιός Μ13 και το θετικά φορτισμένο κοβάλτιο (μπορεί να χρησιμοποιηθεί και λίθιο) να "αυτο-συναρμολογούνται" σε μπαταρία, σε κανονικές συνθήκες θερμοκρασίας δωματίου. Χρειάζεται περίπου μια ώρα για να αυτοδημιουργηθεί μια τέτοια μπαταρία ιών (όχι ιόντων!) Μ13, που μάλιστα είναι σε ισχύ δύο φορές πιο δυνατή σε σχέση με τις κλασικές χημικές μπαταρίες. Επιπλέον οι πρωτοποριακές αυτές μπαταρίες μπορούν να είναι επαναφορτιζόμενες και θεωρούνται πιο φιλικές για το περιβάλλον.

"Η νέα τεχνολογία έχει τρομερές δυνατότητες για την παρακολούθηση ασθενειών όπως οι καρδιοπάθειες και ο καρκίνος", δήλωσε η ογκολόγος Κίμπερλι Κέλυ, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια. Μετά τη χημειοθεραπεία ή την εγχείρηση, ο ασθενής πρέπει να παρακολουθείται μήπως ο καρκίνος επιστρέψει. Μια εμφυτευμένη μικροσκοπική συσκευή, τροφοδοτημένη με ενέργεια από μια μπαταρία ιών Μ13, θα μπορούσε να ανιχνεύει έγκαιρα τις καρκινικές πρωτεϊνες, ενώ κάτι ανάλογο θα μπορούσε να συμβαίνει με ασθενείς που πάσχουν από καρδιακό νόσημα.

Η πρακτική υλοποίηση της νέας τεχνολογίας αναμένεται τα αμέσως επόμενα χρόνια (από δύο έως πέντε). Η Μπέλτσερ ονειρεύεται ακόμα πιο επαναστατικές εφαρμογές, όπως μεγάλες μπαταρίες ιών ενσωματωμένες πάνω στις επιφάνειες των αυτοκινήτων, που έτσι θα αντικαταστήσουν τις παραδοσιακές ξεχωριστές μπαταρίες.


The BlogK

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου