''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2008

Αποκαλύψεις στον κρυμμένο ωκεανό


Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσιεύσεις, ωκεανογράφοι από την Αυστραλία ανακάλυψαν εκατοντάδες νέα θαλάσσια είδη, συμπεριλαμβανομένων εκπληκτικών ειδών μαλακών κοραλλιών και μικροσκοπικών οστρακόδερμων.

Τα εκπληκτικά πλάσματα βρέθηκαν κατά τη διάρκεια μιας θαλάσσιας αποστολής CReefs, η οποία έχει ως στόχο την καταγραφή των κοραλλιογενών υφάλων και αποτελεί μέρος της παγκόσμιας προσπάθειας καταγραφής της θαλάσσιας ζωής των ωκεανών με τίτλο «Απογραφή της θαλάσσιας ζωής» (Census of Marine Life).


Το διεθνές δεκαετές πρόγραμμα ξεκίνησε πριν από 8 χρόνια, με τη συμμετοχή 70 χωρών και 1.000 επιστημόνων και πρόκειται να ολοκληρωθεί το 2010.

«Οι επιστήμονες εργάζονται σε αυτό το πεδίο εδώ και πολύ καιρό, ωστόσο υπάρχουν εκατοντάδες νέα θαλάσσια είδη που δεν έχουν παρατηρηθεί ή ταξινομηθεί ακόμα,» αναφέρει ο Julian Caley, επιστήμονας από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Επιστήμης στην Αυστραλία.

«Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι πολύ σημαντικό να έχουμε υπόψη μας ότι εάν δεν κατανοούμε τη βιοποικιλότητα που υπάρχει στο θαλάσσιο κόσμο, δεν έχουμε και πολλές πιθανότητες να καταφέρουμε να την προστατεύσουμε,» σχολιάζει ο Caley.

Είναι γνωστό ότι ακόμα και τα πιο ακραία και αφιλόξενα περιβάλλοντα στους ωκεανούς, στην πραγματικότητα βρίθουν από παράξενες μορφές ζωής. Επιστήμονες από διάφορα ερευνητικά κέντρα στην Αυστραλία έχουν ήδη ξεκινήσει με την πολύπλοκη διαδικασία της εξέτασης δειγμάτων για γενετική ταυτοποίηση και ταξινόμηση. Η εργασία αυτή αναμένεται να μας πάρει χρόνια, αναφέρει ο Caley.


Ανάμεσα στα νέα είδη που ανακάλυψαν οι ερευνητές, υπάρχουν και 130 μαλακά κοράλλια, γνωστά επίσης και ως οκτωκοράλλια, η ονομασία των οποίων οφείλεται στα οχτώ πλοκάμια που περιβάλλουν το σώμα τους. Τα είδη αυτά δεν συμπεριλαμβάνονταν έως σήμερα στην επιστημονική βιβλιογραφία, όπως και κάποια οστρακόδερμα που μοιάζουν με μικροσκοπικές γαρίδες, με άκρα μακρύτερα από το συνολικό μήκος του σώματός τους.

Το δεκαετές πρόγραμμα έχει την υποστήριξη των κυβερνήσεων, των Ηνωμένων Εθνών και αρκετών οικολογικών ομάδων.


Οι αποστολές

Οι Αυστραλοί ερευνητές πραγματοποίησαν τρείς αποστολές στα νερά του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου (Great Barrier Reef) και του κοραλλιογενούς υφάλου Νινγκαλού, στις δυτικές ακτές της Αυστραλίας. Εκατοντάδες δείγματα συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια της ερευνητικής αποστολής που διήρκησε συνολικά 3 εβδομάδες και πραγματοποιήθηκε από το Απρίλιο έως το Σεπτέμβριο.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν να εξερευνήσουν τις περιοχές ετησίως για τα επόμενα έξι χρόνια, ώστε να μάθουν περισσότερα για τα κοράλλια, για τα οποία λίγα είναι γνωστά, παρά την ευρεία κάλυψη των υφάλων.

Οι επιστήμονες βύθισαν 36 πλαστικές δομές τυπικών θαλάσσιων ενδιαιτημάτων στη θάλασσα σε διάφορες τοποθεσίες γύρω από τις περιοχές της μελέτης. Οι δομές αυτές πιθανότατα θα προσελκύσουν τους θαλάσσιους οργανισμούς, οι οποίοι θα μεταναστεύσουν μέσα σε αυτές. Στη συνέχεια, οι ερευνητές θα επιστρέψουν και θα μελετήσουν τη ζωή μέσα σε κάθε «σπίτι» μέσα στα επόμενα χρόνια.

Τα σπίτια αυτά θα τοποθετηθούν και σε υφάλους σε άλλα μέρη του κόσμου, βοηθώντας έτσι στην προτυποποίηση της μελέτης των θαλάσσιων οργανισμών σε παγκόσμιο επίπεδο.


Τα οφέλη


«Η έρευνα αυτή σηματοδοτεί την πρώτη συνειδητή ομαδική προσπάθεια για την εξερεύνηση της βιοποικιλότητας στο Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο,» αναφέρει ο Ron Johnstone, καθηγητής από το πανεπιστήμιο του Κουήνσλαντ.


«Τα ευρήματα των επιστημόνων θα έχουν άμεσα οφέλη για τους ανθρώπους,» σχολιάζει ο Johnstone. «Η θαλάσσια ζωή μπορεί να προσφέρει στην ιατρική, ενώ οι θαλάσσιοι οργανισμοί μας παρέχουν ενδείξεις για τον τρόπο με τον οποίο επιβιώνουν με τις κλιματικές αλλαγές και τη ρύπανση, ζητήματα που αφορούν και τον άνθρωπο.»

«Κάποιοι άνθρωποι αμφισβητούν την αξία της δειγματοληψίας. Ωστόσο, εάν δεν μελετήσουμε, δεν ξέρουμε τι ακριβώς έχουμε και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να επιβιώσουμε...»

The BlogK

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου