''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2008

Το "απόλυτο" μπαλόνι


Επιστήμονες του πανεπιστημίου Κορνέλ των ΗΠΑ δημιούργησαν μια μεμβράνη μπαλονιού με πάχος μόλις ενός ατόμου, που είναι αρκετά δυνατή για να συγκρατεί στο εσωτερικό της αέρια με πίεση αρκετών ατμοσφαιρών, χωρίς να σπάει

Επιστήμονες του πανεπιστημίου Κορνέλ των ΗΠΑ δημιούργησαν μια μεμβράνη μπαλονιού με πάχος μόλις ενός ατόμου, που είναι αρκετά δυνατή για να συγκρατεί στο εσωτερικό της αέρια με πίεση αρκετών ατμοσφαιρών, χωρίς να σπάει.

Αντίθετα με το γνωστό μπαλόνι των πάρτι, το μπαλόνι-μεμβράνη δεν έχει διαρροές, ούτε είναι διαπερατό (ούτε καν από άτομα ηλίου). Πρόκειται για ένα ελαστικό τέλειο "τείχος" που συγκρατεί τα πάντα, καθώς δεν έχει καμία τρύπα, ούτε καν μεγέθους ενός ατόμου.

Η έρευνα, που έγινε στο Κέντρο Έρευνας Υλικών του Κορνέλ, υπό τον καθηγητή φυσικής Paul McEuen και τον βοηθό καθηγητή του πανεπιστημίου του Κολοράντο Scott Bunch, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Nano Letters" και μπορεί να οδηγήσει σε μια ποικιλία νέων τεχνολογιών.

Το υλικό που χρησιμοποιήθηκε είναι γραφένιο, το ισχυρότερο υλικό στον κόσμο, μια μορφή ατόμων άνθρακα, που σχηματίζουν πολύ στενούς δεσμούς μεταξύ τους σε επίπεδο πάχους μόλις ενός ατόμου.

The BlogK

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου