''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2008

Από την ατμόσφαιρα στα έγκατα της Γης το CO2


Ένα προηγμένης τεχνολογίας πρωτοποριακό πείραμα διεξάγεται αυτό το χρονικό διάστημα στη Γερμανία δια του οποίου οι επιστήμονες φιλοδοξούν ότι θα εξαλείψουν μεγάλο μέρος του διοξειδίου του άνθρακα που διαχέεται στην ατμόσφαιρα εγκλωβίζοντάς το στα έγκατα της Γης.

Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε, το πρωτοποριακό αυτό πρόγραμμα -που τελεί υπό την αιγίδα της Ε.Ε.- προβλέπει οι επιστήμονες να αρχίσουν σιγά-σιγά να συγκεντρώνουν -σε ειδικούς αποθηκευτικούς χώρους- στα έγκατα της Γης, διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο και θα αποτελέσει αντικείμενο ερευνών κατά τα επόμενα δυο χρόνια.

Πάντως, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις από την πλευρά τους, θεωρούν ότι η μέθοδος επί της οποίας άρχισαν οι πειραματισμοί, είναι οικονομικά ασύμφορη.

Όμως, όπως και να έχει, αδιαμφισβήτητο γεγονός παραμένει το ότι κάθε τόνος διοξειδίου του άνθρακα που διαφεύγει στην ατμόσφαιρα βλάπτει το κλίμα, κι ως προς αυτό συμφωνούν όλοι.

Οι απόψεις επιστημόνων και οικολόγων διίστανται ως προς το τι είναι προτιμότερο: η μείωση των εκπομπών ή η αποθήκευση του διοξειδίου του άνθρακα μέσα στη Γη, όπως προβλέπει η μέθοδος, πάνω στην οποία πειραματίζονται οι ειδικοί στο Κετσίν της Γερμανίας.

Ο σταθμός αντλιών στο Κετσίν της Γερμανίας είναι και η καρδιά αυτού του πειράματος. Στην περιοχή αυτή κοντά στο Βερολίνο, επιστήμονες από ολόκληρη την Ευρώπη συμμετέχουν στο πρωτοποριακό αυτό πρόγραμμα παρατήρησης της συμπεριφοράς του διοξειδίου του άνθρακα μέσα στη Γη.

Ο μηχανικός Φάμπιαν Μέλερ εξήγησε στη Ντόιτσε Βέλε πώς λειτουργεί η εγκατάσταση. «Το διοξείδιο του άνθρακα περνά με τη βοήθεια των αντλιών μέσα σε σωλήνες βαθιά στο έδαφος».

Πρόσθεσε πως «οι αντλίες είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο, διότι θα πρέπει να μεταφέρουμε το διοξείδιο του άνθρακα σε βάθος 630 μέτρων και να το αποθηκεύσουμε. Επίσης, πρέπει να ξεπεράσουμε την πίεση που ασκεί το νερό. Γι’ αυτό και οι αντλίες είναι τόσο σημαντικές. Το διοξείδιο του άνθρακα μας έρχεται κατεψυγμένο, δηλαδή, υγροποιημένο, γι’ αυτό και το θερμαίνουμε λίγο, ώστε να μπαίνει μέσα στους σωλήνες σε αέρια μορφή».

The BlogK

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου