''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2008

Συμμαχία Google - General Electric για «πράσινη» ενέργεια


Σαν Φρανσίσκο: Ο γίγαντας του Διαδικτύου Google και ο τεχνολογικός κολοσσός General Electric θα συνεργαστούν για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και για την ανάπτυξη «έξυπνων» δικτύων ηλεκτροδότησης μεγαλύτερης αποδοτικότητας.

Τα τελευταία δύο χρόνια η Google έχει ξεκινήσει επενδύσεις σε «πράσινες» πηγές ενέργειας όπως η γεωθερμία, τα αιολικά πάρκα και τα φωτοβολταϊκά συστήματα.

Σε συνεργασία με την GE θα συνεχίσει τώρα την προώθηση των ΑΠΕ και θα εστιαστεί παράλληλα στην αναβάθμιση των δικτύων ηλεκτροδότησης των ΗΠΑ, ώστε να βελτιωθεί η κατανομή των φορτίων και να μπορούν οι καταναλωτές να επιλέγουν τι είδος ενέργειας χρησιμοποιούν κάθε φορά.


«Πώς αλλάζει κανείς την πολιτική της Ουάσινγκτον για να κατασκευαστούν περισσότερες γραμμές ηλεκτροδότησης, που θα επιτρέψουν την αξιοποίηση των ανέμων στη Ντακότα και του ήλιου στην έρημο Μοχάβε και τη μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας σε μακρινές πόλεις;» διερωτήθηκε ο Νταν Ράιχερ, διευθυντής του τμήματος ενέργειας και κλιματικής αλλαγής στο μη κερδοσκοπικό ίδρυμα Google.org.

«Το σημαντικό στο δίκτυο ηλεκτροδότησης είναι το τελευταίο μίλι, μέχρι τα σπίτια του κόσμου, και η διάθεση της κατάλληλης τεχνολογίας ώστε ο κόσμος να ελέγχει καλύτερα τη δική του ενέργεια» είπε σε συνέντευξη Τύπου που παρακολούθησε το AFP.

«Όταν έρθει ο Ιανουάριος, με μια νέα κυβέρνηση και ένα νέο Κογκρέσο, ελπίζουμε να ξεκινήσουμε μια σημαντική προσπάθεια για να ξεπεράσουμε αυτά τα εμπόδια» πρόσθεσε.

Το σύστημα που προτείνει η Google θα επέτρεπε για παράδειγμα στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να φορτίζονται τις ώρες χαμηλής κατανάλωσης ή ακόμα και να συνεισφέρουν ισχύ στο δίκτυο από τις μπαταρίες τους όταν η ζήτηση είναι υψηλή. Αυτό θα ήταν απαραίτητο ώστε η ηλεκτρική αυτοκίνηση «να είναι πλεονέκτημα και όχι εμπόδιο» εκτίμησε ο Ράιχερ.

Οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν ανακοινώσει ότι θα προσφέρουν ηλεκτρικά μοντέλα στην αγορά των ΗΠΑ το αργότερο έως το 2010.

Οι δύο εταιρείες διευκρίνισαν ότι δεν σκοπεύουν να δημιουργήσουν μια αυτόνομη, μεγάλη κοινοπραξία αλλά προτίθενται να συνεργαστούν με άλλες εταιρείες για την προώθηση ενός νέου «οράματος» στην ενεργειακή πολιτική.

Ο απώτερος στόχος που είχε θέσει παλαιότερα το Google.org είναι να καταστήσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πιο φθηνές κι από το γαιάνθρακα.

The BlogK

1 σχόλιο:

  1. Μέχρι και η Google επενδύει στα φωτοβολταικα panel. Μόνο στην Ελλάδα δεν έχουμε πάρει ακόμα χαμπάρι πόσο χρήσιμα είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή