''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2008

Ήλιος: θα καταβροχθίσει τη γη;

 Καθώς το μέλλον του ανθρώπινου είδους προβλέπεται λαμπρό, ο ήλιος επεκτείνεται και γίνεται φωτεινότερος με αργούς ρυθμούς επιδιώκοντας να καταβροχθίσει τη γη, εικάζουν οι επιστήμονες

Σε περίπου 7.6 δισεκατομμύρια χρόνια από σήμερα, ο ήλιος θα φτάσει στο μέγιστο μέγεθος ενός κόκκινου γίγαντα. Η επιφάνεια του αστέρα του ηλιακού μας συστήματος θα επεκταθεί τόσο ώστε να επικαλύψει την τροχιά της γης έως και 20% ενώ θα είναι έως και 3.000 φορές πιο λαμπρός. Στο τελικό του στάδιο ο ήλιος θα μετατραπεί σε έναν άσπρο νάνο.


Αν και οι επιστήμονες συμφωνούν για το μέλλον του ήλιου, διαφωνούν για το τι πρόκειται να γίνει στη γη. Από το 1924, όταν ο Βρετανός μαθηματικός James Jeans αναρωτήθηκε για την τύχη της γης, αρκετοί επιστήμονες κατέληξαν σε αμφίβολα συμπεράσματα. Σε ορισμένες υποθέσεις, ο πλανήτης μας γλιτώνει, όμως μετά τις τελευταίες μελέτες το τέλος δείχνει να είναι αναπόφευκτο.

Οι απαντήσεις που δίνονται δεν είναι ακριβείς, και αυτό επειδή αν και ο ήλιος πρόκειται να επεκταθεί πέρα από την τροχιά της γης, θα χάσει κάποια μάζα κατά τη διάρκεια της διαδρομής. Τα παραπάνω θα έχουν ως αποτέλεσμα η γη να ακολουθήσει επίσης μια πορεία. Με αυτό τον τρόπο, η γη θα ξεφύγει από το ηλιακό περιβάλλον.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που περιπλέκουν την ανάλυση. Εσωτερικές δυνάμεις του πλανήτη αλλά και δυνάμεις από άλλους πλανήτες συμβάλλουν στη διαιώνιση της κατάστασης, η οποία γίνεται όλο και πιο πολύπλοκη.

Δυο νέες ομάδες ερευνητών φέτος δημοσίευσαν διαφορετικές μεθόδους υπολογισμού που αποδεικνύουν ότι ο ήλιος θα καταβροχθίσει τη γη. Σε έναν υπολογισμό, που θα προκαλούσε ρίγη σε οποιονδήποτε φοιτητή κλασική μηχανικής, ο Lorenzo Iorio από το ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής της Ιταλίας, χρησιμοποίησε τη θεωρία διαταραχών.

 Με αυτή, απλοποιεί τις αναλύσεις, εκμηδενίζοντας τους σχετικά μικρούς παράγοντες και έτσι δημιουργεί πολύπλοκες εξισώσεις κίνησης που περιγράφουν την αλληλεπίδραση ανάμεσα στον ήλιο και τη γη με μαθηματικό τρόπο. Υποθέτοντας ότι η ετήσια απώλεια μάζας παραμένει μικρή για το τελικό διάστημα της εξέλιξης του ήλιου, ο Iorio υπολογίζει ότι ο ήλιος θα μετακινείται περίπου κατά 3 χιλιοστόμετρα ανά χρόνο. Όμως σε αυτή τη φάση, ο ήλιος θα μεγεθυνθεί μέσα σε ένα εκατομμύριο χρόνια. Η έκθεση του Iorio, αναμένεται να δημοσιευθεί στο περιοδικό αστρονομίας Astrophysics and Space Science. Αρκετοί επιστήμονες αναρωτιούνται εάν οι ποσότητες, που ο Iorio θεωρεί μικρές, θα παραμείνουν μικρές κατά τη διάρκεια της εξέλιξης του ήλιου.Ακόμα και εάν ο Iorio απλοποίησε ορισμένες εξισώσεις λανθασμένα, ίσως να έχει τη σωστή απάντηση. Σε μια ανάλυση, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, ο Klaus-Peter Schröder από το πανεπιστήμιο του Guanajuato στο Μεξικό και ο Robert Smith από το πανεπιστήμιο Sussex της Αγγλίας καταλήγουν επίσης στο συμπέρασμα ότι η γη είναι καταδικασμένη, χρησιμοποιώντας πιο ακριβή μοντέλα.Καθώς ο ήλιος επεκτείνεται και η μάζα του μειώνεται, ο ρυθμός περιστροφής του θα πρέπει επίσης να ελαττωθεί. Η μείωση του ρυθμού της περιστροφής προκαλεί παλιρροϊκό εξόγκωμα στην επιφάνεια του ήλιου. Η βαρύτητα από αυτή την τάση μετατοπίζει τη γη. Μετά από μια τέτοια μελέτη, οι ερευνητές θεωρούν ότι κάθε πλανήτης με τροχιακή ακτίνα μικρότερη από 1.15 AU θα εξαφανιστεί.Θα μπορούσε όμως να σωθεί η γη εάν έχει επιβιώσει τελικά το ανθρώπινο είδος μετά από τόσα χρόνια; Σε μια παράτολμη προσπάθεια, ο Don Korycansky από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Santa Cruz και οι συνάδελφοι του πρότειναν τη μετακίνηση της γης μέσω ενός αστεροειδούς, ο οποίος θα περνάει περιοδικά κοντά από τα γη. Θα χρειαστούμε μάλλον δισεκατομμύρια χρόνια για να μετακινήσουμε τον πλανήτη μας σε ένα πιο ασφαλές μέρος, όπως η τροχιά του Άρη. Οποιοσδήποτε λάθος υπολογισμός θα μπορούσε να αποβεί μοιραίος. Ωστόσο, όλες αυτές οι ιδέες προς το παρόν ανήκουν στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας, καθώς απαιτείται περισσότερη μελέτη και πιο προηγμένη τεχνολογία για μια τέτοια επέμβαση, εάν είναι εφικτή...

The BlogK                                                                  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου