''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2008

Ανακαλύφθηκε δεινόσαυρος σε μέγεθος λεωφορείου που ανέπνεε όπως τα σύγχρονα πουλιά


Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τα απολιθώματα ενός μεγάλου, σε μέγεθος λεωφορείου, σαρκοβόρου δεινόσαυρου, που διέθετε αναπνευστικό σύστημα παρόμοιο με αυτό των σύγχρονων πουλιών. Η ανακάλυψη ενισχύει τη θεωρία για τον εξελικτικό σύνδεσμο ανάμεσα στα πουλιά και τους δεινόσαυρους και βοηθά να ερμηνευθεί η εξέλιξη του μοναδικού αναπνευστικού συστήματος των πουλιών.

Είναι η πρώτη φορά που βρέθηκε ένας σαρκοβόρος δεινόσαυρος με αερόσακους, οι οποίοι είχαν βρεθεί μόνο σε φυτοφάγους δεινόσαυρους (σαυρόποδα) που ζούσαν πριν 180 εκατ. χρόνια.

Ο δεινόσαυρος, που ανήκει στην κατηγορία των λεγόμενων "θηριόποδων", ανασύρθηκε από ένα βράχο ηλικίας 85 εκατ. ετών στις όχθες του Ρίο Κολοράντο στην Αργεντινή. Είχε μήκος περίπου δέκα μέτρα και ύψος 2,5, ήταν δίποδος, ζύγιζε όσο ένας ελέφαντας και πιθανότατα είχε φτερά, σύμφωνα με δημοσιεύματα του πρακτορείου Ρόιτερ και της ηλεκτρονικής υπηρεσίας Live Science. Το εύρημα περιγράφεται στο περιοδικό PLoS ONE, από τον Πολ Σερένο του πανεπιστημίου του Σικάγο.

Αντί για πνευμόνια που συστέλλονται και διαστέλλονται, ο δεινόσαυρος είχε αερόσακους που εργάζονταν σαν φυσερό, ένα σύστημα που μοιάζει με αυτό των μοντέρνων πουλιών. Οι ερευνητές ονόμασαν το δεινόσαυρο Αερόστεον (Aerosteon riocoloradensis), γιατί τα κόκαλά του έχουν μια υφή σπόγγου που επιτρέπουν στους αερόσακους να διεισδύουν σε αυτά κατά την αναπνοή.

Οι περισσότεροι παλαιοντολόγοι πιστεύουν ότι τα πουλιά εξελίχθηκαν από μικρούς φτερωτούς σαρκοφάγους δεινόσαυρους πριν περίπου 150 εκατ. χρόνια (στην Ιουρασική περίοδο) και τα πρώτα γνωστά πουλιά, που έχουν βρεθεί, ήταν πολύ όμοια με δεινόσαυρους.

Ο Σερένο δήλωσε ότι αν οι δεινόσαυροι ήταν θερμόαιμοι και καλυμμένοι με φτερά για θερμική μόνωση, θα είχαν πρόβλημα να αποβάλουν την υπερβολική θερμότητα μερικές φορές, γι' αυτό πιθανώς ανέπτυξαν τους αερόσακους, που αρχικά τους βοηθούσαν να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους, αλλά στη συνέχεια, τους χρησιμοποίησαν για την αναπνοή τους.

Ο δεινόσαυρος Αερόστεον ήταν μικρότερος από τους πολύ μεγαλύτερους σαρκοβόρους, όπως ο τρομερός Τυρανόσαυρος Ρεξ της Αμερικής, ο Σπινόσαυρος της Αφρικής ή ο Γιγαντόσαυρος της Αργεντινής.


The BlogK

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου