''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2008

Ανακαλύφθηκε μια μυστηριώδης νέα "σκοτεινή ροή" στο διάστημα


 Σα να μην έφθαναν τα μυστήρια της σκοτεινής ύλης και της σκοτεινής ενέργειας, ανακαλύφθηκε τώρα ένα ακόμα απρόσμενο κοσμικό αίνιγμα, καθώς τεράστιες περιοχές ύλης στο σύμπαν φαίνονται να κινούνται με πολύ υψηλή ταχύτητα και προς μια κοινή κατεύθυνση, κάτι που δεν μπορεί να ερμηνευθεί από οποιαδήποτε γνωστή δύναμη βαρύτητας του παρατηρήσιμου σύμπαντος. Οι αστρονόμοι αποκάλεσαν το φαινόμενο "σκοτεινή ροή" και εκτιμούν ότι η δύναμη που έλκει με αυτό τον τρόπο την ύλη, πρέπει να βρίσκεται έξω από το ορατό σύμπαν, σύμφωνα με δημοσιεύματα της ηλεκτρονικής υπηρεσία Live Scienceς, της βρετανικής Daily Telegraph.

Το μέγιστο που θα μπορούσαν να "δουν" οι αστρονόμοι (ο λεγόμενος "κοσμολογικός ορίζων") είναι σε απόσταση 13,7 δισ. ετών φωτός, δηλαδή την απόσταση που διένυσε το φως προς εμάς από τη στιγμή του "Μπιγκ Μπανγκ" πριν περίπου 13,7 δισ. χρόνια. Όμως μπορεί να υπάρχουν περιοχές του σύμπαντος που είναι ακόμη μακρύτερα, καθώς δεν ξέρουμε πόσο μεγάλο τελικά είναι το σύμπαν.

Οι επιστήμονες, υπό τον αστροφυσικό Αλεξάντερ Κασλίνσκι του Κέντρου Διαστημικών Πτήσεων Γκόνταρντ της NASA, ανακάλυψαν τη "σκοτεινή ροή" μελετώντας γιγάντια συμπλέγματα γαλαξιών, τις μεγαλύτερες δομές του σύμπαντος. Το δείγμα περιλάμβανε περίπου 600 ομάδες σε αποστάσεις μέχρι 6 δισ. ετών φωτός, δηλαδή σχεδόν το μισό ορατό σύμπαν.

Οι αστροφυσικοί ανακάλυψαν ότι οι τεράστιες αυτές ομάδες γαλαξιών κινούνταν με ταχύτητα σχεδόν 3,2 εκατ. χιλιομέτρων την ώρα προς μια περιοχή του ουρανού, ανάμεσα σε δύο αστερισμούς (Κένταυρος-Ιστία). Η κίνηση αυτή, που δεν μεταβάλλεται με την απόσταση, είναι διαφορετική από την διαρκή επέκταση του σύμπαντος προς τα "έξω" εξαιτίας της σκοτεινής ενέργειας.

"Η ύλη στο παρατηρήσιμο σύμπαν δεν μπορεί να παράγει τη ρέουσα κίνηση που μετρήσαμε", δήλωσε ο Κασλίνσκι. Η θεωρία του "πληθωρισμού" υποστηρίζει ότι το σύμπαν που βλέπουμε, είναι απλώς μια μικρή φυσαλίδα του χωροχρόνου που επεκτάθηκε πολύ γρήγορα μετά το "Μπινγκ-Μπανγκ" και συνεπώς μπορούν να υπάρχουν άλλες περιοχές του κόσμου, πέρα από τη "φυσαλίδα" αυτή, που εμείς δεν μπορούμε να δούμε. Στις περιοχές αυτές ο χωρόχρονος θα μπορούσε να είναι διαφορετικός και να μην περιέχει καν άστρα και γαλαξίες, αλλά άλλες τεράστιες δομές μάζας, μεγαλύτερες από οτιδήποτε στο ορατό σύμπαν, οι οποίες, υποπτεύονται ορισμένοι επιστήμονες, μπορεί να έλκουν τις ομάδες των γαλαξιών προκαλώντας τη "σκοτεινή ροή".

Η ανακάλυψη, που θα δημοσιευτεί στο αστροφυσικό περιοδικό "Astrophysical Journal Letters", μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν τι συνέβη πριν τον "πληθωρισμό" του σύμπαντος (αν αυτός όντως υπήρξε) και τι συμβαίνει σε αυτές τις εσχατιές του Κόσμου που τα καλύτερα τηλεσκόπια δεν μπορούν να διαπεράσουν.


The BlogK

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου