''The BlogK''... Από τον Σεπτέμβριο του 2008 καθημερινά προσθέτουμε επιστημονικά νέα τεχνολογικά παράξενα και γενικά θέματα που ενδιαφέρουν κάθε άνθρωπο του 21ου αιώνα. Συλλέγουμε πληροφορίες από το ίντερνετ και άλλες πηγές και τα συγκεντρώνουμε στο blog μας!

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009, 2:55 μ.μ

Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2008

Ο πρώτος Κινέζος αστροναύτης στο διάστημα


Ο ένας από τους τρεις κινέζους αστροναύτες της αποστολής Shenzhou VII πραγματοποίησε την πρώτη κινεζική έξοδο στο διάστημα, σύμφωνα με τις εικόνες που μεταδόθηκαν από την κινεζική τηλεόραση.

Η Κίνα γίνεται έτσι η τρίτη χώρα που πραγματοποιεί αυτό το εξαιρετικά επικίνδυνο εγχείρημα μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ρωσία.

Ντυμένος με μια αποκλειστικά κινεζικής κατασκευής στολή που ονομάσθηκε Φεϊτιάν (πτήση στους ουρανούς), η οποία ζυγίζει 120 κιλά και κόστισε τρία εκατομμύρια ευρώ, ο Τζάι Τζιγκάνγκ πραγματοποίησε έξοδο 20 λεπτών στο διάστημα και στη συνέχεια επέστρεψε στο διαστημόπλοιο.

Ο κινέζος πρόεδρος Χου Ζιντάο συνεχάρη τον ένα από τους τρεις κινέζους αστροναύτες της αποστολής Σενζού 7, τον Ζάι Ζιγκάνγκ, ο οποίος πραγματοποίησε την πρώτη έξοδο στο διάστημα για την Κίνα, χαρακτηρίζοντας το γεγονός «μία αλματώδη πρόοδο».

«Η έξοδός σας στο διάστημα υπήρξε μία πλήρης επιτυχία, αποτελεί μία μέγιστη, αλματώδη, πρόοδο για την ανάπτυξη του προγράμματός μας των επανδρωμένων πτήσεων», τόνισε ο Χου στην ραδιοεπικοινωνία του με τον αστροναύτη.

«Ως αστροναύτες, που αναλάβατε αυτήν την αποστολή, συμβάλλατε κατά αξιομνημόνευτο τρόπον στο εθνικό διαστημικό πρόγραμμα. Η πατρίδα κι ο λαός σας ευγνωμονούν», πρόσθεσε ο Χου, που βρισκόταν στο αεροδιαστημικό κέντρο του Πεκίνου.

Η έξοδος, που ξεκίνησε στις 11.45, διήρκεσε κάτι λιγώτερο από 15 λεπτά πιο γρήγορα απ' όσο προβλεπόταν. Οι υπεύθυνοι της αποστολής είχαν προανακοινώσει μία έξοδο 20' , Ο Ζάι επέστρεψε στο διαστημικό όχημα λίγο πριν τις 12, χωρίς να δωθεί κάποια επίσημη εξήγηση.

Προβάλλοντας από το όχημα, ο κινέζος 'ταϊκοναύτης' έκανε έναν χαιρετισμό με το χέρι του, δίνοντας το έναυσμα για ουρανομήκη χειροκροτήματα στο διαστημικό κέντρο Ζιουκάν, στην έρημο Γκανσού στα βορειοδυτικά της Κίνας, απ' όπου εκτοξεύθηκε την Πέμπτη η αποστολή.

'Πλέοντας' στο διάστημα, ο Ζάι κυμάτισε αμέσως μία κινεζική σημαία, σε μία συμβολική κίνηση για την είσοδο της Κίνας στον στενό κύκλο των διαστημικών δυνάμεων. Η Κίνα έγινε η τρίτη χώρα που αστροναύτης της πραγματοποίησε διαστημικό περίπατο σε δική της αποστολή, έπειτα από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, μολονότι βρετανοί και γάλλοι αστροναύτες έχουν επίσης περπατήσει στο διάστημα σε άλλες αποστολές.

Το κινεζικό διαστημικό όχημα Σενζού 7, με τριμελές πλήρωμα, προσγειώθηκε, την Κυριακή, στην Κίνα έπειτα από την ιστορική του αποστολή, η οποία κορυφώθηκε από τον πρώτο διαστημικό περίπατο κινέζου αστροναύτη, μεταδίδει το κρατικό δίκτυο τηλεόρασης.

Το κρατικό δίκτυο CCTV μετέδωσε απευθείας την προσγείωση του Σενζού στην εσωτερική Μογγολία, ενώ όπως μεταδίδει το πρακτορείο Νέα Κίνα οι τρεις 'ταϊκοναύτες' (διαστημάνθρωποι, στα κινεζικά) ήταν καλά στην υγεία τους.

The BlogK

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου